Loomkatseid teha ei või, aga osta saab?

Merilin Cherry
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti loomakaitse seltsi teatel sureb maailmas iga minut katselaborites mitu tuhat looma, kellest suurt osa kasutatakse kosmeetikakatsetes. Seega kehtib loomasõbralike kosmeetikumide valimiselgi soovitus “Eelista eestimaist!”.
Eesti loomakaitse seltsi teatel sureb maailmas iga minut katselaborites mitu tuhat looma, kellest suurt osa kasutatakse kosmeetikakatsetes. Seega kehtib loomasõbralike kosmeetikumide valimiselgi soovitus “Eelista eestimaist!”. Foto: shutterstock.com

Loomkatsed on Euroopas­ keelatud valmis kosmeetikatoodete puhul 11. septembrist 2004 ja nende koostisainete suhtes 11. märtsist 2013. Kui kindel võib aga Eesti tarbija olla, et poest ostetud kosmeetikavahendit tõepoolest pole loomade peal katsetatud?

Võttes lahti PETA (People for the Ethical Treatment of Animals ehk ühendus “Inimesed, kes seisavad loomade eetilise käsitlemise eest”) kodulehe, leiab pika nimekirja firmadest, mis proovivad oma tooteid loomade peal ja müüvad oma toodangut Eestiski. Nii võin poes juhtuda ostma kosmeetikatooteid samadelt firmadelt, mis valmistavad kosmeetikakaupa nii Ameerikas kui Hiinas, kus vastavad loomkatsed lubatud.

Terviseameti kemikaaliohutuse osakonna peaspetsialist Natali Promet soovitas tähelepanu pöörata tõigale, et PETA on vabatahtlik loomakaitseorganisatsioon ja avaldab artikleid, mida kirjutavad loomakaitseaktivistid, -blogijad, ja teavitab avalikkust ka linkidena­ Instagrami kaudu. “PETA­ leheküljelt ei õnnestunud leida tõendusmaterjali, seal on väga üldine info ja üldised viited firmadele,” sõnas Promet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles