Lohu Anneli vuristas riigi juubeliks 100 vardakotti

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
100 vardakoti õmbleja Anneli Martson paigutas vardakotid seinale Kihnu Kivilaeva kujuliselt.
100 vardakoti õmbleja Anneli Martson paigutas vardakotid seinale Kihnu Kivilaeva kujuliselt. Foto: Maie Aav

Lohu Anneli ehk mandrinimega Anneli Martson pani Kihnu muuseumi näitusele 100 vardakotti ja veel 100 muud näputööd ja pühendas väljapaneku koduriigi suurjuubelile. Need “muud asjad” on kihnupärased nukud, raamatukaaned, padjad, sitsist titemütsid ja kosmeetikakotid.

“Mul oli kogu aeg mõttes arv 100 ja siis leidsin, et pühendan näituse Eesti Vabariigi 100. aastapäevale,” rääkis Lohu Anneli. “Käisin Pärnus kangapoes. Sealt jäi silma roosa põhjaga sitsriie, roosid, pääsukesed, südamed ja mis kõik peal. Kuigi kihnlaste värv on punane, andis just see kangas mulle mõttele hoogu ning septembrist südatalveni tegin poolsada vardakotti, osa kinkisin jõuludeks ära ja ilusamad on nüüd muuseumis.”

Vardakotte on mitut mõõtu, väiksemad 10x10 ja suuremad 40x40 sentimeetrit. Kõige kaunimatega käiakse peol ja neisse pannakse mobiiltelefon, autovõtmed ja muu vajalik, mida linnanaised kannavad käekotis. Kodus on Kihnu naistel mitu vardakotti, kus on pooleli näputöö või vardad ja lõngakerad.

Päris esimese vardakoti vuristas kuulsa käsitöömeistri Lohu Ella tütar kokku, kui avas käsitööpoe kodutalu väravas. SA Kihnu Kultuuriruum väärtustas noort käsitöömeistrit 2007. aastal selle teo eest pärimuspreemiaga. Näitust saab Kihnu muuseumis vaadata 25. märtsini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles