Vabaerakond küsib elanike soovide eiramise kohta

Kalev Vilgats
, Pärnu Postimehe arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Andres Herkel annab täna riigikogu istungil üle Vabaerakonna rahvasaadikute arupärimise riigihalduse ministrile Jaak Aabile seoses külade õigusega muuta halduskuuluvust. Herkeli sõnutsi jäi haldusreformist ripakile hulk probleeme, mida saanuks palju sujuvamalt lahendada.

"Haldusreformi käigus tõusis vajadus arvestada elanike soove külade haldusterritoriaalset kuuluvust muuta küll korduvalt esile, kuid enamikul juhtudel jäi see lahenduseta. Kõige kuulsam selline juhtum puudutab Pärnu külje all olevat Sauga alevikku ja veel viit küla, mis liideti Tori vallaga," ütles Herkel. Tema kinnitusel valitseb probleem näiteks Amblaski, kus tõmbekeskus on pigem Tapa linn kui praegune Järva vald. Arupärimise esitaja meenutas, et peaminister Jüri Ratase ütlust mööda ei saanud haldusreformi käigus väiksemate asustusüksuste soove arvestada, kuid 2018. aastast tekib võimalus neid lahendusi otsida.

Vabaerakond soovib minister Aabilt teada, millises järgus on kokkuvõtete tegemine haldusreformi vigadest ja milline on valitsuse valmisolek võtta Eesti territooriumi haldusjaotuse seaduse alusel initsiatiiv, algatamaks piiride ja haldusterritoriaalse korralduse muutmine. "Veel uurime Aabilt, kuidas ta hindab Pärnumaal kujunenud haldusstruktuuri, kus Pärnu linna kontaktpiirkonda kuuluvad asustusüksused liideti Tori vallaga ja linna koosseisu kuuluvad kümnete kilomeetrite kaugusel asuvad maapiirkonnad. Soovime teada sedagi, milline on lahendus, kui mitme asustusüksuse põhjendatud soov muuta omavalitsuslikku kuuluvust on vastuolus volikogu enamuse tahtega," ütles Herkel. Veel huvitab rahvasaadikuid, millega õigustatakse elanike soovide ja elukorralduse ignoreerimist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles