Jevgeni Ossinovski: Ma pole alkoholivaenulik (17)

Siiri Erala
, arvamustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervise- ja tööministri Jevgeni Ossinovski sõnutsi omistatakse talle alkoholiaktsiisi tõstmine põhjuseta: see on hoopis rahandusministri valdkond.
Tervise- ja tööministri Jevgeni Ossinovski sõnutsi omistatakse talle alkoholiaktsiisi tõstmine põhjuseta: see on hoopis rahandusministri valdkond. Foto: Mailiis Ollino

Märksõnad, mida kõiketeadev otsimootor Google seoses tervise- ja tööministri Jevgeni Ossinovskiga esimesena välja pakub, on “viin”, “vodka”, “pulmad”, “alkoholi reklaam”, “kõne”, “auto”.

Nii alustame meiegi esmaspäeval pisut friikartulihõngulises Pärnu kohvikus oma jutuajamist promilliga teemadest. Ministri vastused on kärmed ja nii jõuame napi ajaga rääkida veel palgalõhest, naispõllu­mehest ja mustikatestki.

Ega meiegi saa üle ega ümber ...

Viinast! (Laksatab käega vastu lauda, S. E.) Muidugi!

Alkoholipoliitika, aktsiisi tõstmine on omistatud teile isikuliselt. Kuivõrd te seda ise oma “süüks” peate?

(Naerab, S. E.) Alkoholipoliitika on minu töös ministrina olnud väga olulisel kohal, aga see, mida mulle omistatakse, ehk siis aktsiisid minu portfelli ei kuulu. Need on rahandusministeeriumi asjad. Meie valdkonnas on reklaamipiirangud, alaealiste kontrollostude võimaldamine, müügipiirangud järgmisest aastast.

Neli aastat tagasi laususite Tartu ülikooli noortele: “Tehke seda, mida meeldib, tehke seda võimalikult hästi ja ärge kahetsege, kui mõni asi ei õnnestu.” Kas praeguses alkoholipoliitikas on siiski midagi, mida kahetseda?

Selge on see, et rahandusministeerium, mille hinnangutele põhinedes on valitsus otsuseid teinud, on prognoosiga eksinud. Kas see on nüüd eksimus, mille tõttu peaks rahandusministeeriumi ametkonna välja vahetama? Ma arvan, et mitte.

Kas alkoholiaktsiisi tõstmine soovitud mõju avaldab ehk tarbimist vähendab? Kogu rahvusvaheline teadus ütleb, et vähendab. Eesti numbrid tulevad sel aastal mais, kui konjunktuuriinstituut need kokku lööb.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles