Aino Siebert: Väikese Jannseni 2011 omistamise puhul

Aino Siebert
, Baltische Rundschau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres G. Adamson

Kuigi ma ei ole kunagi olnud auhinnamaias, sest armastan oma tööd, on Pärnu Postimehe üllatav otsus anda just minule tänavune väike Jannseni preemia väga suure väärtusega. Tänan südamest kõiki kolleege ja lugejaid selle auhinna eest!

Näen väikese Jannseni saamises tunnustust oma aastate jooksul tehtud tööle Saksamaa eluolu tutvustamisel, kuid ka märgina selle kohta, et Pärnumaal tuntakse Saksamaa vastu huvi. Südamlik tänu neile, kes on võtnud minu kirjutised tihtipeale kriitiliselt, kuid ikkagi avatult ja hästi vastu! Isegi siis, kui olen käsitlenud ebapopulaarseid või tabuteemasid. Loodan, et ebatavalist käsitledes ja selle üle arutledes arendame koos ühiskonda.

Pärnu Postimees eesotsas peatoimetaja Peeter Raidla ja tema eelkäija Hannes Kuusmaga on võtnud endale juba aastaid tagasi Eesti ajakirjandusmaastikul erilise rolli. Nimelt on maakonnaleht avanud end välismaal elavatele autoritele. Siinkohal võiks isegi rääkida väliskorrespondentidest, kes regulaarselt jälgivad väljaande tarbeks elu võõrsil, kus tegutsevad eestlasedki. See on väga suur ja tähtis samm ning on avardanud kindlasti pärnumaalaste silmapiiri.

Tulin äsja Berliinist välismaal tegutsevate saksakeelsete väljaannete meediaseminarilt, kus muu hulgas tuli jutuks kohapealsete ajakirjanike tähtsus Saksamaa väljaannetele.

Vestlusest võtsid osa kvaliteetajalehtede Ida-Euroopa korrespondendid. Ajal, mil kõikjal leidub välismaa uudistele üha vähem ruumi, on hädavajalik, et artiklid tuleksid neilt, kes tunnevad oma elukohariigi poliitikat, majandust ja inimesi, toonitasid kõik kohalolijad.

Suurem osa Eestis ilmuvatest lehtedest on kahjuks agentuuritruud, Saksamaa uudised tõlgitakse tihtipeale inglise keelest. Selle all kannatab uudise kvaliteet ning lugeja saab riigist ja selle elanikest vildaka pildi.

Seetõttu on igale välismaal elavale ajakirjanikule tähtis hea koostöö toimetuse ja otsene side toimetajaga. Siinkohal soovin eraldi tänada Kalev Vilgatsit, kellega aastaid on olnud meeldiv kollegiaalses õhkkonnas koos töötada.

Soovin Pärnu Postimehe toimetusele ka edaspidiseks avatust nii uudiste, lugejate kui autorite suhtes, pärnumaalastest lugejatele aga head lugemist ning erksaid debatte lugejakirjade ja kommentaaridena!

Nii hea meelega kui oleksin jälle Pärnusse tulnud, ei olnud see seekord töökohustuste tõttu kahjuks võimalik.

Soovin palju õnne Jannseni preemia saajale Arnold Antonile ja Wendre laureaadile Jüri Vlassovile ning kolleegidele inspireerivaid mõttevahetusi! Sest üks asi on kindel: toimetus saab teha lugejatele ainult siis head väljaannet, kui on olemas kontakt lugejate ja kaastöölistega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles