Eestit tabas laialdane kaardimaksete häire, Facebook oli maas (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis

Eestit tabas täna keskpäeval laiaulatuslik probleem kaardimaksetega, rivist olid väljas ka ülipopulaarsed sotsiaalmeediakanalid Facebook ja Instagram.

Probleemid maksetega kaarditerminalides algasid kella 12:15 paiku ning Eesti pankade kaardid ei töötanud ei Eestis ega näiteks ka Soomes. Läbi läksid vaid üksikud maksed. Tallinnas asuv Stockmanni kaubamaja läks keskpäeval üle vaid sularahamaksetele.

Samas ei töötanud SEB peamajas ka sularahaautomaadid.

SEB peamajas pangaautomaadid ei töötanud.
SEB peamajas pangaautomaadid ei töötanud. Foto: Konstantin Sednev/PM/Scanpix Baltics

«Meie andmetel on hetkel Eesti kaardimaksete töötleja (Nets) infosüsteemide töös rike ja seetõttu on pangakaartide kasutamine häiritud. Vabandust ebamugavuste pärast,» ütles LHV pressiesindaja Priit Rum Postimehele. Ka SEB ja Swedbanga esindajate sõnul on tegemist Nets Estonia poolse probleemiga.

Telia pressiesindaja Raigo Neudorfi sõnul oli vahemikus 12:17-13:00 ettevõtte teenustest häiritud vaid mTasku maksed.

Veidi enne kella 13 lakkas üllatuslikult töötamast ka maailma suurim sotsiaalvõrgustik Facebook ja sellele kuuluv alamkeskkond Instagram.

Nets Estonia veebileht oli samuti rivist väljas ja infotelefonid ei vastanud. Kella 13 paiku veebileht taastus ja infotelefonilt öeldi Postimehele, et ühendus on taastatud ja kõik toimib.

«Meil olid kommunikatsiooniprobleemid 12.15-13.00 ja praeguseks hetkeks peaks kõik töötama,» sõnas Nets Estonia juht Raivo Timm. «Side ei töötanud». Seda, kas tegemist oli rünnakuga, ei osanud Tinn öelda.

Sisselogimise probleemid Swedbanki mobiilipangaga algasid juba ennelõunal.

Riigi Infosüsteemi Ameti (RIA) pressiesindaja Helen Uldrich ütles Postimehele, et RIAle teadaolevalt ei ole häired seotud küberintsidendiga ning küberrünnakut toimumas ei ole.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles