Heliseva lauluhäälega tüdruk kollaste viljapõldude vahelt

Anete Kruusmägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu suvel 100aastaseks saav Fiiva Otstavel sõitis lapsena Võllast rattaga Pärnusse koort tooma. Vanaduspõlve veedab ta omarajatud kodus tütre ja tolle abikaasaga.
Tänavu suvel 100aastaseks saav Fiiva Otstavel sõitis lapsena Võllast rattaga Pärnusse koort tooma. Vanaduspõlve veedab ta omarajatud kodus tütre ja tolle abikaasaga. Foto: Mailiis Ollino

Tänavu 10. juunil oma 100 aasta juubelit tähistav Kilingi-Nõmme elanik Fiiva Otstavel meenutab tihti kooris laulmist ja laulupeol käimist. Ilusa, kõrge ja heliseva lauluhäälega naine käis lapsena mõne korra lauluõpetaja juures tunnis. Kuid laulja koolitamiseks puudusid taluperel võimalused. Juba lapsena tuli hakata tegema talutöid.

Otstavel on sündinud Soeva külas Käbaste talus. Kui ta oli alles väike tüdruk, elas pere Vana-Pärnus. Juubilari tütar Helve Soomann teab rääkida, et samal ajal kui Fiiva ema õmbles kenasid kleite, mängis tüdruk naabripoiste antud ilusate lõhnaõlipudelitega. Sellesse aega jäävad ka tema väikese õe surm ja matused.

Hiljem kolis pere Võlla mõisa. Kui mõisahoonet hakati koolina kasutama, renditi mõisa kõrval asunud talu, mis pärast päriseks osteti.

Peres oli ühe õe surma järel neli tüdrukut ja kaks poissi. “Lapsed käisid Võlla koolis ja ema läks suurematega kooli kaasa, kuigi ta veel koolilapse vanust välja ei andnud,” meenutab tütar Helve. Istunud siis Fiiva õpetajal süles. “Ütleb, et lugesin koos teistega, kuigi ise lugeda ei osanud. Tükid jäid pähe ja nii ta siis “luges”,” jutustab tütar.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles