Prügimäele paigaldatakse 22 000 päikesepaneeli

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raba 34 detailplaneeringu vastuvõtmisele järgneb planeeringu avalik väljapanek, kus igaüks saab kavandatu kohta arvamust avaldada.
Raba 34 detailplaneeringu vastuvõtmisele järgneb planeeringu avalik väljapanek, kus igaüks saab kavandatu kohta arvamust avaldada. Foto: Pärnu linnavalitsus

Pärnu linnavolikogu kavatseb neljapäeval vastu võtta detailplaneeringu, mis lubab Raba 34 vanale prügimäele päikeseelektrijaama püstitada.

Rääma prügilat hakati kasutama 1957. aastal. Läänepoolse vanema osa kasutamine lõpetati 1991., idapoolsema uuema osa kasutamine 2006. aastal.

Prügila pindala on ligemale 18 hektarit ja sinna on ladestatud 1,2 miljonit tonni prügi. Prügikihi maksimaalne paksus on 13 meetrit, selles on nii olmejäätmeid, ehitusprahti kui haiglajäätmeid.

Jäätmed on kaetud kattekihtidega. Prügilat sulgedes paigaldati uuemale alale gaasikogumistorustik ja gaasist toodetakse soojus- ja elektrienergiat.

Uue ettevõtmisena tahab Paikre paigaldada prügila lõunapoolsetele nõlvadele ligikaudu 22 000 päikesepaneeli, mis asuksid 154 915ruutmeetrisel alal. Alumiiniumraamistikule kinnitatud paneelid on kuni kuus meetrit kõrged. Päikeseelektrijaama territooriumile pääsuks kasutataks olemasolevat teed Raba tänavalt ja elektrijaama territooriumi ümbritsevat teed.

"Eestis teist sellist päikeseelektrijaama ei ole. Pärnu linn soosib keskkonnasäästlikku arengut ja kavandatav on selle üks näidetest," ütles abilinnapea Rainer Aavik.

Raba 34 detailplaneeringu vastuvõtmisele järgneb planeeringu avalik väljapanek, kus igaüks saab kavandatu kohta arvamust avaldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles