Volinikud eelarvet arutades: kas lapsed jõuluajal kommikoti ikka saavad?

Martin Laine
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu tänavuse eelarve vastuvõtmise arutelul tekitasid emotsioone muusikakooli õpetajate palgad, kuid näiteks tunti muret sellegi pärast, kas Paikuse ja Audru lapsed jõuludeks tänavugi kommikoti saavad.
Pärnu tänavuse eelarve vastuvõtmise arutelul tekitasid emotsioone muusikakooli õpetajate palgad, kuid näiteks tunti muret sellegi pärast, kas Paikuse ja Audru lapsed jõuludeks tänavugi kommikoti saavad. Foto: Mailiis Ollino

Täna kinnitati Pärnu volikogus linnavalitsuse aastaeelarve. Emotsioone ja elavat arutelu tekitasid eelkõige muusikakooli õpetajate palgad, kuid näiteks tunti muret sellegi kohta, kas Paikuse ja Audru lapsed jõulude ajal tänavugi kommikoti saavad.

Hiljuti saatsid Pärnu muusikakooli õpetajad linnavalitsusele kirja, milles panevad kahtluse alla kooli jätkusuutlikkuse, kuna mitu pedagoogi on koolist lahkunud asutustesse, mis maksavad rohkem palka, ja alles jäänud õpetajaskond vananeb.

Täna kinnitatud eelarvesse polnud aga muusikaõpetajate palgatõusu ette nähtud. Tänavu eelistati suurendada hoopis lasteaiaõpetajate, hariduse tugispetsialistide, hooldajate ja raamatukoguhoidjate töötasu.

"Kas tõesti pole seda tühist raha? Ärme võta seda eelarvet vastu!" protestis volikogu istungil üle pika aja osalenud Mart Helme Eesti Konservatiivsest Rahvaerakonnast (EKRE).

Abilinnapea Meelis Kukk andis aru, et näiteks lasteaiaõpetajate palk kontakttunni kohta on muusikakooli pedagoogidega võrreldes isegi väiksem. Samuti selgitas ta, et muusikakooli õpetajate palka on kahel eelmisel aastal eelistempos tõstetud ja mitu õpetajat osaleb Pärnu orkestri töös täiskohaga.

Volikogus arutati samuti uue kunsti muuseumi jätkamise väljavaateid ja sedagi, kas näiteks kolmanda silla tarvis eelarves mingit ruumi on. Paikuse ja Audru esindajad tundsid aga muret hoopis jõulude pärast.

Varem Audru volikogu esimees, praegune Pärnu volikogu liige Jaanus Põldmaa küsiski abilinnapealt, kas eelarve näeb ette koolilastele kommikottide jagamist jõulude ajal, sest see on valdades traditsiooniks kujunenud.

Kuke sõnutsi pole eelarves selleks eraldi kulurida, kuid ta avaldas, et kommikottide jagamist rahastada on linnavalitsusele vast jõukohane.

Linna 2018. aasta tuludeks on plaanitud 69,8 miljonit ja kuludeks 62,1 miljonit eurot. 

Olulisematest investeeringutest on raha ette nähtud Raja tänava lasteaia ja ujula ehitamiseks, Mai ja kesklinna tänavavalgustuse uuendamiseks ja Tammsaare kooli renoveerimiseks.

Lasteaiaõpetajate palk tõuseb vähemalt 978, hariduse tugispetsialistide oma 1150, raamatukoguhoidjate töötasu 840 ja hooldekodu hooldajate palk 650 euroni kuus. Lasteaiaõpetajate töötasu sõltub haridustasemest, magistrikraadiga õpetaja palga alammäär on 1092 eurot.

Paikuse osavalla suurim investeering on Rukkilille tööstusküla arendamine, Audru osavallas vee- ja kanalisatsiooniprojektidega alustamine ja Tõstamaa osavallas teeremondid.

Paikuse, Audru ja Tõstamaa vallaga liitunud Pärnu linn tõstis laste sünnitoetuse 500 ja kooliuusikute toetuse 100 euroni. Sellest aastast makstakse kõigile laienenud Pärnu elanikele 250 euro suurust matusetoetustki.

Volikogu toetas eelarve eelnõu 22 poolthäälega. Opositsioon (Reformierakond ja EKRE) otsustas hääletuses mitte osaleda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles