Otsitakse ahjusooja luulet

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margit Petersoni rikkuseks on luule.
Margit Petersoni rikkuseks on luule. Foto: Erakogu

Pärnakas ja Maarja-Magdaleena luulekambri hing Margit Peterson algatas üleriigilise luulevõistluse “Ahjusoe luule”.

“Osalema on oodatud kõik, kes siiani on sahtlisse kirjutanud, aga ka tuntumad luuletajad. Aeg on sahtleid tühjendada,” lisas Peterson.

Punapäine Margit Peterson pole värsiseppade vennaskonnas tundmatu, ta on luule küljes ihu ja hingega püsinud aastaid. Pärnu Postimeeski on märkinud tema saavutusi, kui naine üleriigilisel Eesti luuleliidu luulekonkursil “Luulekevad 2009” teise koha sai. Peale selle on Peterson Pärnu luuleklubi Luuletaeva Latern kroonik.

“Oma mõttekatkeid hakkasin kirja panema neljaselt, kui suri mulle väga lähedane inimene. Olin peres teistele öelnud, et mul läks nüüd taevavärav valla,” rääkis Peterson. Sahtlisse on ta aastaid kirjutanud.

Margit Petersonil peab olema öökapil alati pliiats ja paber valmis, sest värsiread tulevad talle pähe iseenesest ja ootamatult. Naine tunnistab, et on kirjutanud elus tuhandeid värsse: haikusid, sonette, vaba- ja regivärsse, riimiluulet, proosaluulet ja laulusõnu. Tajo Kadajas on kahele tekstile viisigi teinud.

“Kirjutan kõigest, viimasel ajal on minu looming sotsiaalse tooniga. Olen töötu ning kodune ja elan Pärnu kesklinna agulis, see annab ainest kui palju,” mõtiskles Peterson.

Praegu koostab ta oma debüütkogumikku ja kirjutab kultuurkapitalile toetuse taotlust. Seni on Eesti luuleliit Petersoni värsse avaldanud eri autorite luuletusi sisaldavates luulekogudes.

Poeesia sõbrana suhtleb Peterson tihedalt internetikeskkonna poogen.ee liikmetega. Poogna inimesed on käinud Maarja-Magdaleena luulekambriski omaloominguga esinemas. Samuti koguneb igal kuul Luuletaeva Latern: praegu lavastab Margus Oopkaup klubilistega luuleetendust, millega tahetakse minna külla Rakvere luuleklubile Eos.

Kuna Rakvere luuleklubi korraldab regulaarseid luulekonkursse, mõtles Peterson, et miks ei võiks Pärnuski midagi sellist teha. “Avasin Facebookis luuleklubi Ahjusoe Luule ning nüüd saigi konkurss välja kuulutatud,” rääkis ta. Tähtaeg on 15. juuni ja laekunud on juba viis luuletust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles