Juhtkiri: Laitmata ei saa aidata

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomaa värava projekt ei pälvinud küll EASilt rahastust, kuid Tori vald plaane maha ei mata.
Soomaa värava projekt ei pälvinud küll EASilt rahastust, kuid Tori vald plaane maha ei mata. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Kurb, et Tori valla Soomaa värava külastuskeskus ei pälvinud ettevõtluse arendamise sihtasutuse (EAS) heasoovlikkust ja jäi toetuseta. Olukord võtab nõutusest lausa õlgu kehitama, sest projekt tunnistati nõuetele vastavaks, kuid raha ikkagi ei eraldatud. Teadmine, et konkurendid võisid olla paremad, ei lohuta.

Kummaline, et eitavate otsuste kohta EAS rohkem informatsiooni jagada ei saa. Miks siis? Kus viga näed laita, seal tule ja aita! Laitmata aga ei saa ju aidata ehk ütlemata torilastele kas või nelja silma all, miks rahastuseta jäädi, pole võimalik negatiivsest kogemusest õppida. Nii et mõnes mõttes pimeduses ekslemine. Teed projekti valmis, kohalikel on sellega seotud suured lootused ja siis näidatakse viisakalt kahe sõrme vahele torgatud pöialt. Nii ei lähe mitte!

Hea, et Tori vald oma plaanist ei loobu. Ambitsioonid olgu suured ja mõtlema ja tegutsemagi peab suurelt. Soomaa värava külastuskeskuse rajamine on suurepärane idee. Mitu komponenti – kohvik, taluturg, -laadad, töötoad – annab siduda ühtseks ja huvipakkuvaks tervikuks. Olulised on töökohad, mis projekti õnnestumisega kaasneksid.

Niisama tähtis on see, et Tori vald oli peale omaosaluse valmis panustama keskuse ülalpidamiskulude katmisse. Piirkondliku hobusekasvatuse lugu on asjahuvilistele muidugi teada, aga oluline olnuks, et Soomaa värav andnuks korraliku impulsi aasta läbi tegutseda. See omakorda võimaldaks tuua piirkonda turiste aastaajast sõltumata.

Soomaa värava külastuskeskuse rajamine on suurepärane idee.

Kui ristlusturism tugevamalt jalad kaile saab, oleks Tori edaspidi koht, kuhu rahakaid matkajaid oma maakonnas Pärnust väljapoole sõidutada.

Tori vallaga on seotud veel üks idee, mida kannab kalastusentusiast Hans Soll: rajada Tori maile kalanduskompetentsi keskus, mis koguks ja jagaks teavet Pärnu jõe kalastusvõimaluste kohta. Muidugi pärast seda, kui jõgi on muudetud lõhelistele ülesvoolu ujutavaks. Sestap peab Tori vald silmad lahti ja raua kuuma hoidma, et tuumakatele projektidele rahakatet leida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles