Pärnus sütivad küüditatute mälestuseks küünlad

Martin Laine
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rüütli platsil küüditatute mälestuseks läidatud küünlad 2017. aastal.
Rüütli platsil küüditatute mälestuseks läidatud küünlad 2017. aastal. Foto: Madis Sinivee

Pühapäeval, 25. märtsil möödub 69 aastat märtsiküüditamisest. Küüditamise aastapäeval kell 12 toimub mälestustseremoonia Leinapargis, kell 18 süüdatakse küünlad Rüütli platsil.

Mälestusüritused on pühendatud tuhandetele küüditamisohvritele, kes kannatasid okupatsioonivõimude inimsusvastaste kuritegude ja terrori all.

Tseremoonial Leinapargis süütavad 69 mälestusküünalt küüditamise ohvrid ja Pärnumaa ülekohtuselt represseeritute ühenduse Pärnu Memento liikmed. Auvalves seisavad Pärnumaa Kaitseliidu maleva relvastatud võitlejad ja leinavalves noorkotkad Eesti lipu seltsi lippudega.

Mälestuspäeva juhatab sisse Eliisabeti koguduse praost Tõnu Taremaa. Linnapea Romek Kosenkranius, linnavolikogu esimees Andres Metsoja ja Memento esindajad asetavad kimbud küüditamises kannatanute mälestuskivile.

Meenutatakse 69 aasta tagust juhtumust ja elu Siberis. Mälestusüritusel esineb Vana-Pärnu kultuuriseltsi ansambel Hõbene Taimi Laituse juhendamisel.

Küüditamise mälestuspäeval heisatakse riigilipp leinalipuna.

Märtsiküüditamine oli 25.–29. märtsini 1949 nõukogude võimude korraldatud küüditamisoperatsioon, mille käigus viidi Eestist Siberisse üle 20 000 inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles