Pärnakas juhib NATO luuredroonide hankekomiteed

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA Global Hawk luuredroon
USA Global Hawk luuredroon Foto: SCANPIX

Pärnust pärit Silva Aher (32) valiti NATO luuredroone hankiva juhtkomitee esimeheks. 

Ajakiri Sõdur kirjutab, et Alliance Ground Surveillance programmi raames NATO-le 1,3 miljardi euro eest luuredroone hankiva juhtkomitee esimeheks valiti Silva Aher, kelle sõnutsi annab positsioon Eestile esmakordse võimaluse komitee juhtpositsioonilt kaasa rääkida.

Kuna luuredroonidele saab panna eri võimekusega seadmeid – näiteks radareid ja tarkvaraprogramme, mis tõlgendavad infot – ja igale riigile on tähtis ise võimekus, tuleb Aheri sõnutsi leida kompromiss, mis sobiks nii liikmesriikidele kui NATO-le. Peale selle suhelda huvitatud pooltega NATO sees ja väljas.

Aheri seletuse järgi oli nõukogu otsus tema kasuks vanuse tõttu tavatu. "Kui ma sellele kohale kandideerisin, siis üks inimene, kes mind toetas, ütles naljaga pooleks: "Ära muretse! Meil valiti just üks verinoor inimene komitee juhiks. Ta on vaid 40 aastat vana," rääkis ta.

Aheril oli aga eeliseid, kuna ta oli juba AGSi komitees Eesti esindaja ja relvastusteemadega pikalt tegelnud. "Kui näiteks USA esindaja minu praegusel ametikohal omab mitut alluvat, siis Eestil on selle positsiooni jaoks üks inimene. See on võimaldanud mul näha ja kogeda palju relvastusläbirääkimisi. Seepärast, kuigi olen noor, on minu kogemuste pagas mõnevõrra laiem kui suuremate riikide esindajatel, seal minusuguseid noori inimesi üldse laua taha ei lubatagi," avaldas ta.

Samuti on Eesti võtnud Aheri hinnangul omaks peamiselt konstruktiivse ja tervikpilti arvestava lähenemise, mille keskmes on leida kompromiss ülejäänud riikide vahel.

AGSi programmi juhtkomitee esimees valitakse aastaks. Esimehe ülesanne on komitee tööd juhtida, vahendada liikmesriikide huve ja otsida kompromisse, et koos hankimisotsuseid langetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles