Metalbossi juhataja: Soomes majade renoveerimisega ei venitata

, Maa Elu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osaühingu Metalboss juhataja Vallo Loob sõnul peab selleks, et mingis piirkonnas edukalt toimetada, olema kohapealne pädev esindaja.
Osaühingu Metalboss juhataja Vallo Loob sõnul peab selleks, et mingis piirkonnas edukalt toimetada, olema kohapealne pädev esindaja. Foto: Toomas Šalda

„Eelmisel nädalal käisime Tamperes messil ja linna läbides oli kena vaadata maju, millel on meie valmistatud uued rõdupiirded. Selliseid hooneid on juba päris palju, eriti Helsingis ja selle ümbruses. Soomes on lihtne – kui hoone detail on algselt ette nähtud kestma näiteks viiskümmend aastat, siis pole küsimustki, välja see vahetatakse. Vajalikke töid edasi ei lükata,” ütleb umbes kümme aastat tagasi esimese rõdupiirete partii üle lahe saatnud osaühingu Metalboss juhataja Vallo Loob.

Ettevõttel on tootmisüksus Audrus ja kolmteist kilomeetrit Lihula poole Ahastes. Firma käive on ühtlaselt kasvanud ja juba mitu aastat ületanud miljoni euro piiri.

Peaaegu kõigis keeltes ühtmoodi mõistetava ja ambitsioonikalt kõlava nimega Metalboss asutati teadmisega, et toodetele ja paigaldusele on juba ette tellija olemas. „Koos praegu Soome poolel firma tegevust juhtiva Helari Vihastiga olime varemgi metallisektoris tegevad, aga siis küsiti konkreetselt, kas me rõdupiirdeid tahame toota. Kui Eestis oli ehitusbuumi viimane aasta, saatsimegi teele 67 esimest rõdupiiret kahele Helsingi kesklinna kortermajale. Meil läks hästi, sest Eesti ehitusturg kukkus kolinal kokku, aga meie leidsime uue ja üsna kindla leiva. Rõdupiirete tellimuste hulk kasvas juba järgmisel aastal arvestatavalt. Ise püüdsime samuti maju renoveerivatele firmadele ja arendajatele oma oskusi ja võimalusi aktiivselt tutvustada. Praegu saadame aastas Soome 300–350 rõdupiiret. Peamiselt Helsingis ja selle ümbruskonnas tegutseb meie paigaldusmeeskond. Kaugemale väga minna ei tahagi, see tähendaks, et meeste liikumine ja majutamine muutuks keeruliseks ja ebamugavaks,” kirjeldab Loob Metalbossi lahetaguseid tegemisi.

„Et mingis piirkonnas edukalt toimetada, peab olema kohapealne pädev esindaja. Helari Vihast suudab meie praeguses tegevusraadiuses kõik suurepäraselt ära teha, aga kui asi valguks liiga laiali, võiksid tegemised üle pea kasvada,” arvab ta.

Aeg maksab

Metalbossi üks peaeesmärk ja trump on tähtaegadest kinnipidamine. „Muidugi teavad Soomes tegutsevad ehitusettevõtted, et metallitöid on Eestist soodsam tellida, aga tellimuste saamisel on määrav seegi, et sa poleks varem tähtaegu ületanud. See eeldab tööde ja tegemiste põhjalikku planeerimist ja operatiivsust. Paigaldust võib takistada ilm, teise alltöövõtja aeglane töötempo või muu, aga seni oleme kokkulepitud päevaks oma ülesanded täitnud. Seda hinnatakse kõrgelt, sest kui peatöövõtja ei saa asju õigeks ajaks valmis, ähvardavad teda karmid sanktsioonid, trahv võib ulatuda kuni kümnendikuni objektil tehtavate tööde maksumusest. Meie jaoks teeb asja lihtsamaks asjaolu, et ühe aasta jooksul on meil Soomes tavaliselt 30–40 objekti, osa neist sageli ühel ajal ja saame oma tegevust ümber mängida nii, et kuskil ikka saab tööd teha, tühjalt passimist ei ole, kasutame aega maksimaalselt ära.”

Ligikaudu 90 protsendi ulatuses tellitakse Metalbossilt rõdupiirdeid Soomes viiskümmend ja enam aastat tagasi valminud majadele. „Kui aeg käes, lähevad rõdupiire ja kõik sellega seotud betoonelemendid vahetusse. Eestis näib paraku, et riskist hoolimata lükatakse rõdupiirete vahetamist üha edasi, aga pääsu tegelikult pole. Tallinnas juba on vähemalt üks rõdu paneel läbiroostetanud kinnituste tõttu alla kukkunud.”

Soomes nõudlus uute rõdupiirete järele ei lõpe, sest vanemaid maju on sealgi palju. Kui uusarendustel tõmbas masuaeg põhjanaabrite juureski rahulikumaks, siis renoveerimist seal edasi ei lükata. Metalbossile sobib kindel tööjärg mõistagi hästi, aga selle säilitamine tähendab pidevat tõsist pingutust. „Meil on olemas kõikvõimalikud sertifikaadid, töötajate palk on väga konkurentsivõimeline, jõuliselt aktiviseerunud Soome maksuametiga on asjad korras jne,” kommenteerib Loob.

Kuigi rõdupiirded moodustavad ettevõtte toodangu põhiosa, täidetakse siin ka teistsuguseid tellimusi. „Maja renoveerima asudes vahetatakse Soomes väga paljudel hoonetel ühe hooga välja ka ventilatsioonisüsteemid. Lähiajal läheb meil töösse 20tonnine konstruktsioon, mis paigaldatakse seitsmekorruselise maja katusele ja millest ventilatsioon hargnema hakkab. Ühele logistikakeskusele tootsime mullu 40 metalltreppi, veoautodele valmistame tõmmitsaid, millega rummu peale kinni jäänud rattaid lahti tõmmata, elektritarvete ladudele toodame kaablirullide veokärusid jms.”

Plasmalõikus lisab võimalusi

Kui toodete detailid valmis, saadab ettevõte need Riiga tsinkimisse. „Enne värvimist tsingitakse kõik meie tooted. Oleme mõelnud ise tsinkimistsehhi rajada, aga esialgu ei suudaks me tagada, et üle miljoni euro ulatuv investeering end ära tasuks. Tsehhil peaks ka olema selline asukoht, et ümbruskonnast tuleks palju tellimusi,” selgitab Loob.

Investeerinud on Metalboss aga juba praegu soliidselt. 2013. aastal valmis ettevõtte Ahaste tsehh, kus tehakse ära kõik keevitus-, haaveldus- ja värvimistööd ning pakutakse teenust ümberkaudsetele firmadele. Audru tootmisüksusse hangiti mullu mitusada tuhat eurot maksma läinud plasmalõikuspink, tänu millele on võimekus tooteid valmistada tunduvalt kasvanud. Järgmisena on kavas osta laserlõikuspink.

„Eesti ehitussektorisse toodame väga vähe. Kui keegi otse tellib, siis teeme, aga me ei ürita kellegagi siinse turu pärast iga hinna eest võidelda. Kohalik hinnatase seda ei vääri ja turusolkimist on palju. Riski hajutamiseks üritame hoopis järjest enam vaadata ehitusest väljapoole ja leida partnereid pigem masinaehitajate seast. Kui saaksime stabiilse suure tellimuse, suudaksime tegevust üsna kiiresti märkimisväärselt laiendada. Usun, et leiaksime ka täiendavat tööjõudu, sest näiteks keevitajate palgad on meil ümbruskonnas ühed paremad. Juba sel kevadel loodame tegelikult paar-kolm head uut meest leida. Praegu on meil Eesti ja Soome peale kokku 25 töötajat. Mõtleme pidevalt omatoodete peale, aga neid leida pole lihtne. Nüüd, kui on olemas plasmalõikuspink, saame avaramalt mõelda. Lihtsamaid asju saavad paljud teha, suuremad investeeringud annavad võimaluse tootmist mitmekesistada.”

Audrus ja Ahastes tegutsemise kohta ütleb Loob, et tegelikult pole vahet, kas viia tooteid Helsingisse Audrust, Saare- või Harjumaalt, hind on suurusjärgus sama. Keerulisem on juhul, kui kohapeale on vaja tellida väiksem kogus materjali, siis tuleb rahakotti kergendada rohkem, kui näiteks Tallinna firma seda tegema peab. Kokkuvõtvalt saab juhataja igal juhul tõdeda, et Metalboss on oma niši leidnud, millest annab tunnistust seegi, et Ahaste tootmisüksust plaanitakse lähitulevikus laiendada. „Ehituskonstruktsioonide osale tuleb juurdeehitus teha, paari aasta pärast jääb olemasolev pind väikeseks.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles