Munadepühade puhul on Eestis kombeks keedumune värvida, koksida ja süüa.
Tervislikke retsepte munadepühadeks
Puhuks, kui tänavu peaks tekkima isu mõne tavalisest teistsuguse munaroa järele, kogus Pärnu Postimehe munatoitude toimkond lihtsaid retsepte, mille järgi kerge valmistada maitsev roog.
Hommikutortilja
4 muna
200 grammi sinki või peekonit
100 grammi beebispinatit
barbecue-kastet
Kloppida munad kausis lahti. Valada segu pannile ja praadida rapsi- või oliiviõlis pidevalt segades, et saada ilus ja kohev munapuder. Võtta muna pannilt ja praadida läbi väikesteks tükkideks lõigatud sink või peekon. Seejärel praadida õrnalt mõlemalt poolt läbi tortilja: kuumal pannil umbes viis kuni kümme sekundit mõlemalt poolt.
Panna taldrikule tortilja, sellele muna ja sink, seejärel beebispinat ja kõige peale barbecue-kaste. Tortilja keerata kokku vastavalt soovile.
Retsepti võib muuta enda maitse järgi imelihtsalt. Näiteks võib lisada tomatit, kurki, jääsalatit, redist, avokaadot. Singi või vorsti asemel annab kasutada nii mereande kui mozzarella't või mõnda muud juustu. Kogus on mõeldud umbes kahele tortilja tarvis, kuid sellest võib saada rohkemgi, oleneb, kui palju lisandeid tortilja vahele panna.
Täidetud munad
6 muna
3 spl majoneesi
2 tl sinepit
soola
Keeta mune kaheksa minutit. Koorida munad ja lõigata need pikkupidi pooleks. Eemaldada ettevaatlikult munakollased ja tõsta need kaussi. Lisada sinep, majonees ja sool. Segada mass läbi ja panna lusikaga tagasi munavalgetele. Võib lisada eri maitseaineid või serveerida kalamarjaga.
Ahjus valmistatud avokaado munaga
2 muna
1 avokaado
soola
pipart
kuivatatud basiilikut
Lõigata avokaado pooleks ja eemaldada kivi. Võib lusikaga eemaldada veidi viljaliha ja õõnestada avokaado. Panna mõlemasse poolde üks muna. Lisada maitseained. Küpsetada ahjus 200kraadises kuumuses 15 minutit.