Toidu üleküpsetamist tuleks vältida

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Taal

Kahjulik aine akrüülamiid tekib tavaliselt toiduainet kõrgel temperatuuril töödeldes ja seda võib leida näiteks friikartulitest, krõpsudest, küpsistest, aga ka leivast, hommikusöögihelvestest, kohvist ja isegi imikutoidust. Kuidas mõjutab akrüül­amiidi tarbimine inimeste tervist?

Akrüülamiidil on kantsero­geenne ja genotoksiline toime ehk see võib põhjustada vähkkasvajaid ja kahjustada DNAd, mistõttu tuleks selle sisaldus ­toidus hoida nii madalal kui võimalik.

Kahjulik aine imendub organismi seedetraktist kiiresti ja täielikult. Vees lahustuva ühendina jõuab see kõikjale organismi, sealhulgas rinnapiima ja läbib platsentat.

Tarbijad peaksid akrüül­amiidi riski hajutamiseks toituma mitmekesiselt ja süüa tehes kasutama eri valmistusviise. Eelpakendatud friikartulite või pagaritoodete koduse valmistamise puhul tuleks järgida tootjate soovitusi valmistusaja ja -temperatuuri kohta ning vältida üleküpsetamist, liigset krõbedust ja kõrvetamist.

Akrüülamiidi sisaldust saab toidus vähendada eri viisidel. Peaks vältima üleküpsetatud roogade tarbimist, kartulite hoiustamist külmkapis, toituma mitmekülgselt ja hoiduma iga päev suurtes kogustes sama toidu söömisest ning valmistama roogi muulgi moel, näiteks keetes või aurutades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles