Pärnakas tõusis raamatuvahetuses pjedestaalile

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamatuid võib vahetada ka käest kätte. Foto on illustratiivne.
Raamatuid võib vahetada ka käest kätte. Foto on illustratiivne. Foto: Silver Tõnisson

Poolteist aastat tegutsenud portaalis Raamatuvahetus.ee paistavad aktiivsetena silma pärnakad, kes on vahetanud juba üle 4200 raamatu. Aktiivseim pärnakast liige on vahetanud üle 840 teose, hoides sellega praegu Eestis kolmandat kohta.

Liige, keda Raamatuvahetuse portaalis tuntakse Marika R nime all, kuid kes pärisnime avaldada ei soovinud, ütles, et raamatuvahetusse jõudis juhuslikult. "Otsisin lapselapsele jänes Felixi raamatuid ja need olid olemas ainult vahetuses," selgitas ta.

"Raamatuhuvi on mind saatnud kogu elu. Olen aastaid hobikorras raamatuid ostnud, müünud, kinkinud, vahetanud. Loomulikult ka palju lugenud ja seepärast on raamatud paljuski mind inimesena vorminud. Meie kodune raamatukogu on üsna suur ja kogu pere armastab lugeda. Minu abikaasa suisa neelab kirjandust," rääkis Marika.

"Olen saanud siit väga palju häid raamatuid ja loodetavasti on paljud kasutajad saanud õnnelikuks just minult saadud raamatute abil. On tõesti ääretult tore, et selline koht on olemas," kiitis Marika.

Tänu portaalile on Marika lapselapsedki paljud lemmikuid leidnud. "Lõunaune ja õhtuse magamamineku eel on unejutud kenaks rituaaliks kujunenud," ütles vahetaja.

Portaali looja Leo Ariva sõnutsi läks vahetus ootamatult kiiresti käima. "Siia on registreerunud juba üle 16 000 lugeja, kes pakuvad vahetuseks üle 39 000 raamatu. Uue omaniku on siin leidnud juba 70 000 raamatut," rääkis Ariva.

Raamatuvahetuse loomise põhjuseks tõi Ariva suure lugemishuvi. "Olen raamatute keskel kasvanud ja loen umbes neli–viis raamatut kuus. Samuti on mind alati köitnud säästlik eluviis ja jagamismajandus. Nüüd on need huvid kõik ilusti Raamatuvahetuses kokku saanud ja sellega alustamine oli mulle üsna loogiline samm," rääkis ta.

"Selline vahetusmudel on maailmas unikaalne. Suurem hulk raamatuid liigub SmartPOSTi pakiautomaatide kaudu, aga kui elad Pärnus ja näed, et sinu soovitud raamat asub samuti Pärnus, saab teha käest kätte vahetust," kõneles Ariva.

Pärnumaalt on portaaliga liitunud umbes 3700 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles