Noored hakkavad Lõpel kokkama

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõpe seltsimaja, kus asuvad noortekeskuse ruumid.
Lõpe seltsimaja, kus asuvad noortekeskuse ruumid. Foto: Urmas Luik

Eesti noorsootöö keskuse (ENTK) korraldatud avatud noortekeskuste projektikonkursil sai kolm Pärnumaa noortekeskuste projekti ligi 6000 eurot toetust. Neist suurima toetuse pälvinud Lõpe Noored MTÜ kasutab raha selleks, et noortekeskusesse luua köök, kus õppida pärandtoite ja rahvusvahelise köögi roogi valmistama.

"Idee tuli seoses huvihariduse lisarahastusega, mis riik andis. Tegime selle eest kokandusringi ja sealt hakkasid noored ise initsiatiivi üles näitama, et neil võiks noortekeskuses olla oma kööginurk," rääkis noortekeskuse juhatuse liige Annika Urbel.  Ja nii saigi Urbeli sõnutsi kirjutatud projekt köögimööbli, seadmete ja vahendite soetamiseks, et korraldada kaht sorti kokandusüritusi.

"Üks on pärandi talletamine – selle puhul teeme koostööd kogukonnaga. Kutsume vanemaid inimesi kööki õpetama noortele vanemaid retsepte või igapäevaseid asju. Ja teisest küljest tutvustaks noortele rahvusvahelist kööki," lausus Urbel. "Avamisüritus on plaanitud septembrisse, kui köök on valmis."

Are avatud noorekeskus viib aga ellu projekti "Are noored tänavamuusikud", millega soetatakse eksootilised instrumendid, mille mängimiseks ei lähe tingimata vaja muusikaõppe kogemust. Pillide hulka kuuluvad näiteks Nepali šamaanitrumm, Tiibeti kausid, Bali vihmapill ja Austria HAPI Drum.

Võrumaa pillimeistrid korraldavad noortega töötoa, kus räägivad oma kogemustest, tänavamuusikast, muusikateraapiast ja näitavad eksootiliste pillide kasutusvõimalusi. Kursuse järel osalevad noored samade instrumentidega tänavamuusikutena kohalikel üritustel, pakkudes vaba lava ja pillimängimisvõimalust kogukonnalegi. 

Avatud noortekeskuste projektikonkursi taotluste esitamise tähtajaks 9. veebruaril laekus ENTK konkursiveebi keskkonda 156 taotlust: 134 tavaprojekti ja 22 nutiprojekti kategoorias. Saabunud avaldustest 18 esitasid esmataotlejad.

Lõpe noortekeskust toetati 2950 euroga, Are avatud noortekeskust 2160 ja Paikuse noortekeskust Panoke toetati 615 euroga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles