Andres Herkel: Riigi eelarvestrateegia peab põhinema suuremal plaanil

Andres Herkel
, riigikogu liige (VE)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ametnikkonda vähendamata jääb jäägiga eelarve unistuseks.
Ametnikkonda vähendamata jääb jäägiga eelarve unistuseks. Foto: Erik Prozes / Postimees

Pisut üllatavalt on nii Isamaa ja Res Publica Liidu kui sotsiaaldemokraatide liidrid riigi eelarvestrateegia kujundamist kommenteerides välja tulnud seisukohaga, et järgmise aasta eelarve peaks tulema reaalse jäägiga. Seda suunda tuleb kahtlemata tervitada, sest majanduse kasvufaasis on vaja säästa.

Mis on Jevgeni Ossinovski ja Helir-Valdor Seederi niisuguste avalduste taga? Esiteks võib see kõnelda ootusest, et suur majanduskasv jätkub ja prognoosiga õnnestub seda veel suuremaks kirjutada. Teine variant on see, et mõlemad koalitsioonipartnerid on valmis oma lubadustes väiksemaid ohvreid tooma, et Keskerakonna ohvrid oleksid veel suuremad.

Rahanduskonservatiivina tervitan seda, kui Keskerakond loobub Tallinna linnahalli investeeringust ja sotsiaaldemokraadid loobuvad kortermajade ehitamise projektist. Kuid kas sellest piisab? Kui koalitsioonipartnerid peaksid Vabaerakonnalt küsima, kuidas edasi minna, jääb meie pilk esmajoones avaliku sektori, eriti ministeeriumide valitsemiskuludele. Mõistame selle ülesande keerulisust, aga kui seda ei tehta, jääb jäägiga eelarve unistuseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles