Toris tähistati kalade ülestõusmispäeva

Kalev Vilgats
, Pärnu Postimehe arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endrik Tõnsberg hoiab käes kalade vaba liikumise päeva plakatit.
Endrik Tõnsberg hoiab käes kalade vaba liikumise päeva plakatit. Foto: Urmas Luik

Tori vana vallamaja aasal ajaloolise põrgu ukse ees tähistati Pärnu jõe kaldal ülemaailmset kalade vaba liikumise päeva. Rahvusvaheline fond Hollandis kutsub selle päeva puhul kogu maailma kalandusentusiaste pöörama tähelepanu jõgede avatusele ja kalade vabale ülestõusmisele.

Inimese rajatud tammid, paisud, lüüsid katkestavad jõgede looduslikku voolamist ja kalade vaba liikumist, millega mõjutatakse loodusliku toiduahela toimimist märkimisväärselt.

Endrik Tõnsberg Eesti harrastuskalastajate liidust, kes on 45 aastat kalapüügiga tegelenud, tuli Tori koosolekule otse Salacgrīvast, kus toimusid Läti lõhepüügivõistlused. 

“Salacgrīva jõgi on hea näide, kuidas Pärnu jões võiks tulevikus lõhet majandada. Lätlaste juures on seis selline, et kõik kalapüügiload on välja müüdud. Kaks Eesti võistkonda said jõele ainult tänu võistlusele ja kuigi kala tõmmati paremalt ja vasakult, jäin täna ise kalata, ehkki olen sealt püüdnud isegi kuuekilose purika. Olen käinud Salacgrīvas seitse aastat püüdmas ja võistlemas, püüame ülestõusvat kala, kes tuleb merest jõkke toituma, kuid seekord läks loale kulutatud raha vett vedama,” rääkis Tõnsberg.

2001. aastast korraldab harrastuskalastajate liit võistlust Narva jõel, kuid kaugemas tulevikus, kui Pärnu jõgi muutub püütavaks, on Tõnsbergi soov kolida võistlus siia.

Esimene ülemaailmne kalade vaba liikumise päev korraldati 24. mail 2014, mil maailmas toimus 1000 organisatsiooni osalusel 270 üritust. 2016. aastal tähistati kalade ülestõusmispäeva 24. juunil 450 sündmusega 2000 organisatsiooni osalusel 63 riigis.

Täna on Tõnsbergi andmetel oodata vähemalt 1500 üritust ligikaudu 60 riigis. “Algatusrühma "Sindi pais" kokku kutsutud kogukonnamiiting Toris on samuti ametlikult rahvusvaheliselt registreeritud,” lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles