Mürgistuste vältimiseks tasub karulauku ja rabarberit süües olla ettevaatlik

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karulauk kasvab metsa all ja seda on lihtne piibelehtedega segamini ajada.
Karulauk kasvab metsa all ja seda on lihtne piibelehtedega segamini ajada. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Terviseamet tuletab soojade ilmade tulekuga meelde, et nii mõnigi aias või metsas tärkav taim võib süües osutuda tervisele kahjulikuks ja põhjustada suure tervisehäda.

Igal kevadel saab mürgistuse infoliin palju kõnesid mürgiseid taimi söönud inimestelt või nende lähedastelt. "Kuigi näiteks rabarberi noored varred on söögikõlblikud ja taime lehti võib väikeses koguses kasutada supi maitsestamiseks, ei tohiks tulenevalt rabarberilehtede maksatoksilistest omadustest neid kasutada smuuti ega pesto valmistamiseks," manitses terviseameti pressiesindaja Simmo Saar.

Kindlasti tuleb ettevaatlik olla juurikate toiduks tarvitamisel, näiteks võilillejuure asemel on toitu valmistatud mürgisest karumustikajuurest. Samuti on inimesed karulaugu asemel söönud piibelehe- ja mürgise sügislille lehti.

Enne taimede korjamist ja nende söömist tuleb täpsemalt uurida nende välimust ja toimet. Mürgistuskahtluse korral helistage terviseameti mürgistusteabekeskuse infoliinil 16 662.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles