Varblas näeb 100 raamatut ja käsikirja kodukandi kuulsustest

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varbla raamatukogu juhataja Silvia Teeäär ja tema koostatud näitus 100 raamatust ja käsikirjast, mis seotud selle külaga.
Varbla raamatukogu juhataja Silvia Teeäär ja tema koostatud näitus 100 raamatust ja käsikirjast, mis seotud selle külaga. Foto: Urmas Luik

Varbla piirkonnaga on seotud nii palju kirjanikke ja kuulsusi, et kohaliku raamatukogu juhataja Silvia Veeäär koostas riigi suurjuubelile mõeldes näituse "100 raamatut ja käsikirja, mis seotud Varblaga" ja ütles, et väljapanek võinuks olla veel mahukam, aga 100 on sümboolne tähis.

Külaraamatukogu enda fondist välja pandud vaimuvara jaguneb teemati: siin on Varblat tutvustavad teabe- ja üldteosed, pärndkultuuri, kooli ja ajaloolisi suurkujusid, nagu näiteks Karl Ristikivi ja Kristjan Palusalu ning Jaan Teemanti käsitlevad kogumikud.

"Mina pean Varblaga seotuks ka Harri Jõgisalu, kes sai loodust ja lapsi kirjeldades põhiinspiratsiooni Paatsalust. Siinse kandiga on seotud veel astrofüüsik Uno Veismann, keda tutvustame," näitas juhataja kahele pikale riiulile seatud raamatuid, sealhulgas Taaratamme talu perenaise, kahjuks lahkunud Heli Müüripeali suuresti isikuloolised teosed.

Võõramale üllatusena on riiulil Einar Laigna ja Paul Saare autorinimega teosed, sest mõlemad on olnud Varblas kirikuõpetajad. Luuletaja Andres Ehini tõi aga siiakanti kirjanike ränd Prima Vista ja ta pühendas Varblale muu hulgas kaheksa haikut.

Haldusreformi järel Lääneranna valla Varbla külaga seotud kas ise kirjutanud või raamatusse pandud nimedele annab vürtsi telefilmi "Mehed ei nuta" ülevaade, sest selle võtted toimusid siinses kaunis rannakülas. (PP)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles