Volikogu pooldab "Vaeste-patuste alevi" vabaõhumuuseumi

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnavolikogu andis loa Pärnusse ”Vaeste-patuste alevi” elu tutvustav vabaõhumuuseum ehitada.
Linnavolikogu andis loa Pärnusse ”Vaeste-patuste alevi” elu tutvustav vabaõhumuuseum ehitada. Foto: Urmas Luik

Pärnu linnavolikogu kehtestas detailplaneeringu, mis võimaldab Pärnu muuseumil Niidu tänava ja Ehitajate tee ristmiku lähedale “Vaeste-patuste alevi” elu tutvustava vabaõhumuuseumi ehitada.

“Vaeste-patuste alev” on kirjanik August Jakobsoni debüütromaan, milles kirjeldatakse Rääma linnaosa inimeste vaesust ja viletsust eelmise sajandi alguses.

Pärnu linnavalitsuse meedianõuniku Teet Roosaare teatel loodetakse vabaõhumuuseum rajada Euroopa liidu toel.

Vabaõhumuuseumi soovitakse koondada ajaloolised hooned, et näidata nende abil tööliste elamistingimusi 19. sajandist nõukogude ajani. Kavandatavad hooned oleksid moonakate maja, turbatööliste elamu, Waldhofi barakkelamu, nõukogudeaegne barakk-elamu, August Jakobsoni elumaja ja küün. Peale nende oleksid kompleksis muuseumi administratiiv- ja sanitaarhooned, nõukogudeaegne söökla, kõrts, peenramaa, loomade aedik, turbavagonettide rada, laadaplats ühes välilava ja tuule jõudu kasutava ilmarattaga.

Vabaõhumuuseum on mõeldud pere- ja karavanituristidele. Peasissepääs ja parkimisala on kavandatud Niidu tänava äärde, kuhu tuleks 187 sõiduauto-, kümme bussi- ja kümme autokaravanikohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles