Taaramäe: Kui esimest korda Raekoja platsilt startisin, olid ikka tilgad püksis

Märt Pilme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Taaramäe.
Rein Taaramäe. Foto: directvelo.com

Seitsmeaastase pausi järel tuleb Tartu Rattaralli, Ida-Euroopa suurima maanteeratturite võidusõidu starti Eesti üks paremaid rattamehi Rein Taaramäe. Vändrast pärit rattaäss on Eesti jalgrattaspordi püha graali lõpetanud korra kolmandal ja neljandal kohal, aga kõige kirkam autasu on tema auhinnariiulilt veel puudu.

Millised on teie esimesed mälestused Tartu Rattarallilt?

Kasvasin sellega üles. Mäletan, kui esimest korda Raekoja platsilt startisin, olid ikka tilgad püksis. Esimene rattaralli, mida teadvustasin ja mis tuli hiljem televiisorist järelsaatena – ma lindistasin seda ja vaatasin kuu aega järjest iga päev pärast kooli ja enne trenni.

Olete tänavuse rajaga juba kursis?

Vaatasin rajavideot ja tundus, et see on Tartu Rattaralli ajaloo kõige mägisem rada. Rajal on palju teid, mis on hiljuti asfalditud. Just need teevadki sõidu huvitavaks ja mägedemeestele sobivaks.

Kas selline rada võiks võrreldes varasemate, natuke klassikalisemate Tartu Rattarallidega sinu edušansse tõsta?

Kui ma võrdlen end enamiku Eesti ratturitega, siis kohe kindlasti, sest meie jalgratturitele võivad need põksukesed saada saatuslikuks. Palju oleneb sellest, kui palju tuleb starti mehi, kes osalevad Tour of Estonial. Neil on juba selline tase, et tuuril sõitvate ratturitele on Rattaralli rada pigem lauskmaa. Kuna lõpp on sile, soosib rada ilmselt ikka sprintereid.

Minu puhul oleneb kõik praegusest vormist. Kui vorm on hea, võin võidu peale sõita, sest Rattarallil ei tähenda sile maa automaatselt, et tuleb grupifiniš: on ju rattarallil varem tihtipeale tuldud finišisse uhkes üksinduses. Usun, et rada ei mängigi erilist rolli, pigem oleneb tulemus ilmaoludest ja sellest, kui agressiivne sõit tuleb. Kui tuurimeestel on jalg juba tühi ja õhtu varem käidud afterparty'l, siis mul on rattarallil värskema jalaga kindlasti šanssi.

Ehk siis Tour of Estonial teid ei näe?

Kahjuks ei jõua, kuna enne seda on kavas kaks velotuuri. Tunnen, et mai viimasel nädalal oleks vaja natuke kosuda. Peale selle oleks kolm võistluspäeva (Tallinna–Tartu GP, Tartu GP ja Rattaralli) mulle liiga palju, sest kolm päeva pärast Rattarallit on Prantsusmaal kavas juba järgmine velotuur. Rattaralli on tugev treening, kus võin võita. Kõik ju teavad ütlust, et võistlus on kõige parem treening. Ses suhtes on Rattaralli täpselt õiges kohas.

Olete osalenud Tartu Rattarallil lausa kümnel korral, viimati 2011. aastal. Korra olete olnud kolmas, korra neljas. Eks tundugi üsna loogiline sihtida tänavu kõige kõrgemat poodiumiastet?

UCI punkte Rattaralli kahjuks ei anna, aga selle kinnipanemisega saaks kõvasti feimi juurde. Kui ma nüüd võidaksin enne rattarallit Tour de l’Aini, siis seda ei mäletaks keegi, aga Rattaralli võit jääks kõigile meelde. Kui tulin rattarallil kolmandaks ja neljandaks, olin noorrattur esimestel profiaastatel ja vanade kalade vastu oli tollal ikka päris raske sõita. Kes teab, äkki seekord tuleb võit.

Kui rääkida teie võidunoolimise kibedaks tegemisest, siis kindlasti on igal noorema põlvkonna Eesti ratturil auasi Taaramäele ära teha.

Kindlasti. Siin ma kutsungi kõiki noori üles, et vahet pole, kes sa oled ja kui vana oled – kui grupis minu kõrvale sõitma satud, ära austa mind, ära lase mööda. Iga võidusõitja peaks ajama oma asja, olgu tegu kas või 15aastase noorukiga. Mind ta kartma ei pea, peab tegema oma sõitu. Kui keegi mulle Rattarallil küünarnukiga kogemata või tahtlikult pihta paneb, ega ma sellest väga suurt numbrit tee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles