Rahvusmaastikuks pürib kuus siinset maastikku

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomaa üleujutatud luhad jaanuaris.
Soomaa üleujutatud luhad jaanuaris. Foto: Mailiis Ollino

Looduskaitse seltsi kingitus ­riigile selle juubeliaastal on rahvusmaastiku valimine, ette­panekud on tehtud ja seltsi ­kõneisiku Jaan Riisi teatel arutelu lõppenud.

Peagi selgub, milline 50 pakutust ja ettepanekute tegemise ajal lisandunud kandidaadist väärib Eesti rahvusmaastku nimetust.

Pärnumaal on valikus kuus kaunist maastikku: Kurgja-Linnutaja, Häädemeeste rand, Kihnu, Matsalu, Soomaa ja Mihkli–Kurese–Soontagana–Avaste piirkond.

Kõigil neil on oma lugu ja tähendus, mida kajastasid kirjanik Juhani Püttsepp ja fotograaf Ingmar Muusikus.

Looduskaitse selts plaanib kahe mehe kirjatööst raamatut ning maastikku ja kultuuri ühendavat üritust.

Sündmus algab Jakobsoni mailt Kurgjalt ja jõuab Tammsaare maile Vargamäele, olles ühtlasi pühendatud legendaarse looduskaitsja Jaan ­Eilarti 85. sünniaastapäevale.

“Rahvusmaastiku valimisel pole tähtis järjekord, sest kuidas sa võrdled Pühajärve ja Soontagana maalinna,” kommenteeris Jaan Riis. “Tähtis on lisandväärtus, mida see annab meie mosaiiksel maastikul liikujale.”

Looduskaitse seltsi veebilehel jääb eesti rahvusmaastike nimekiri avatuks ja igaüks saab sinna soovi korral lisandusi teha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles