Hinnatud ametnik ja kõva spordimees: vahistatud politseikapten kukkus kõrgelt

Martin Laine
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseikapten Ilmar Vähi oli kolleegide seas tuntud kõva spordimehena. Siin on ta Pärnu Postimehe kaadrisse jäänud 2017. aasta luitejooksul.
Politseikapten Ilmar Vähi oli kolleegide seas tuntud kõva spordimehena. Siin on ta Pärnu Postimehe kaadrisse jäänud 2017. aasta luitejooksul. Foto: Tõnu Heinmets

40aastane Pärnu politseikapten Ilmar Vähi oli väga tunnustatud ja kolleegide seas au sees. 3. mai, kui Pärnu politseimajas töötav kriminaalpolitseinik vahi alla võeti, jääb kolleegidele meelde pehmelt öeldes külma dušina.

Loomulikult on see kolleegidele raske.

-Kaido Kõplas, Lääne prefekt

Vähi töösuhe politseiametiga on peatatud 4. maist, niikaua kuni ta vahi all on. Pärnu maakohus lubas teda kinni hoida kuni kaks kuud. Kohus pidas põhjendatuks, et Vähi positsioon ja teadmised on sellist laadi, et vabaduses võib ta menetlust mõjutada.

„Tunnen teda isiklikult aastakümneid, tegu on hinnatud kolleegiga,“ kostis Vähi töökaaslane Pärnus, Lääne prefekt Kaido Kõplas. „Loomulikult on see kolleegidele raske. Sellised kinnipidamised on alati ootamatud.“

See oli politseikaptenile kõrgelt kukkumine. Kolmes eri prefektuuris töötanud Vähi on saanud 2008. aastal narkopolitseinikuna tänukirja teenistuskohustuste silmapaistva täitmise eest. Peale selle oli ta kolleegide seas hinnatud spordimees, kes Lääne prefektuuri lippu võistlustel kõrgel hoidnud.

Kõplas nentis, et sel ametikohal töötada on pingeline, sest tuleb töödelda infot, millega peab olema ettevaatlik. „Eksimisruumi ei ole ja iga eksimus võib saada süüteoks,“ märkis ta.

Riigiprokuratuur kinnitas, et kõnealuse kriminaalasja puhul pole tegemist juhusliku eksimusega. Nagu varem kirjutatud, kahtlustatakse Vähit politsei uurimisinfo avaldamises kõrvalistele isikutele.

„Konkreetsel juhul pole küsimus „väikses eksimuses“, vaid kahtlustuse järgi teadlikkus, korduvas ja tõsises rikkumises,“ selgitas riigiprokurör Steven-Hristo Evestus.

Politsei sisekontrollibüroo juht Raul Vahtra rõhutas siiski, et põhjapanevaid järeldusi on nii varases menetlusstaadiumis raske teha. “Meil ei ole veel teada ametniku tegevuse motiivid ja töö asjaolude väljaselgitamiseks jätkub,” kinnitas ta.

Kõplaski tunnistas, et tal on raske kolleegi tegusid kommenteerida. “Praegu ei ole mul võimalik enamat öelda, sest juhtunu täpsemad asjaolud ega kahtlustuse sisu ei ole mulle teada,” lausus ta.

Postimees on varem kirjutanud, et kahtlustuse järgi rikkus politseiametnik kahe Lääne ringkonnaprokuröri uurimise taktika, lekitades infot muu hulgas inimestele, kellega ta töö asjus varem on kokku puutunud.

“Infot selle kohta, milliste toimingute kohta info väljaandmises vahistatud politseiametnikku kahtlustatakse, ei ole võimalik praegu avalikkusega jagada,“ teatas Evestus. „See on siiski ilmselge, et kui kõrvalistele isikutele saab teatavaks, milliseid jälitustoiminguid milliste kriminaalmenetluste raames tehakse, on võimalike kuritegude kohta tõendeid koguda võimatu.“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles