Põkad meenutasid mitmelegi lapsepõlve

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maima masinapäeva eksponaadid.
Maima masinapäeva eksponaadid. Foto: Urmas Luik

Eilse Maima masinapäeva peategelane oli põka. Ratastraktor, mida toodeti Nõukogude Liidus Harkivi traktoritehases ja mis oma mootori iseloomuliku hääle "põk-põk" järgi saigi rahvasuus nime põka.

Masinapäeva kaugeim näidis toodi kohale Tartumaalt Ülenurmest põllumajandusmuuseumist. MTÜ Maamootor andis neile tänuks meene, mis kinnitab eeskujulikult taastatud traktori osalemist põkade kokkutulekul, millest võttis osa seitse niisugust masinat.

Kui ürituse korraldajad oleksid andnud välja traktoristi auhinna ajastutruu riietuse eest,  pälvinuks selle Tiit Rassadkin, kes kandis ehedat 1950. aastate rõivastust ja kandilist mütsi, mille ta oli muretsenud vanakraamilaadalt.

"Mulle meeldib põka hääl ja see on universaalne traktor," väitis Rassadkin, kes elab Põhja-Pärnumaa vallas, kuhu jääb Maima külagi.

Masinapäeva ja põkadele ehk traktoritele XTZ-7, DT-14 ja teistele pühendatud päeva kohta arvas Rassadkin, et seda on vaja nii noortele, kes saavad oma silmaga näha, millega varem põllutöid tehti, kui vanematele inimestele, kes meenutavad noorusaega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles