Pärnakate toidujäätmed sõidavad veel mõnda aega teise maakonda

Sirle Matt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Biolagunevate köögi- ja sööklajäätmete muust prügist eraldamise kohustus hakkas Pärnus kehtima läinud aasta 1. detsembrist.
Biolagunevate köögi- ja sööklajäätmete muust prügist eraldamise kohustus hakkas Pärnus kehtima läinud aasta 1. detsembrist. Foto: Urmas Luik

Kui veel jaanuaris arvas Paikre arendusjuht Ott Sutt, et paari kuu pärast võib Pärnust kogutud toidujäätmeid hakata kohapeal kompostima ega tule neid enam Väätsale sõidutada, läheb keskkonnaameti hinnangul loa väljaandmisega veel pool aastat.

Nimelt võttis keskkonnaamet 2016. aasta märtsis prügilalt õiguse kompostida toidu- ja sööklajäätmeid. Põhjendus oli, et puudub komposter ja Paikre alternatiivne meetod ei vasta kõikidele nõuetele. Nüüdseks on nõutud komposter olemas, ent toidujäätmete kompostimisõigust menetletakse suurema kompleksloaga ja selle väljaandmine võtab aega.

Paikre juhataja Kristo Rossman sõnas, et loa puudumise tõttu midagi praegu tegemata ei jää. Ta kinnitas, et prügi Väätsale sõidutamine ei too ettevõttele kahjumit, aga kasumit siiski ei teenita. “Jääme nulli, kui anname üle jäätmed Väätsale, lihtsalt logistiline ebamugavus, aga ei midagi sellist, mis häiriks või takistaks meie toiminguid,” kõneles ta.

Igakuine kulude suurus sõltub juhataja jutu järgi prügi kogusest. Maksta tuleb nii veo eest kui ka Väätsa prügilale käitlemistasu 25 eurot tonn, millele lisandub käibemaks.

Rossman sõnas, et komposter, mis osteti justnimelt toidu- ja sööklajäätmete töötlemiseks, ei seisa kasutuseta. See on töös ülejäänud biolagunevate jäätmete kompostimiseks, Paikre võtab vastu muidki biolagunevaid jäätmeid, näiteks aiahaljastusjäätmeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles