Vabatahtliku keskuse tegevust toetab leping

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MTÜ Pärnumaa Kodukandi nimel kirjutas vabatahtliku tegevuse arendamise ühise tegutsemise kokkuleppele alla juhatuse esimees Eve Sikka.
MTÜ Pärnumaa Kodukandi nimel kirjutas vabatahtliku tegevuse arendamise ühise tegutsemise kokkuleppele alla juhatuse esimees Eve Sikka. Foto: Liis Rotar

Pärnumaa Kodukandi edukas projekt “Pärnumaa vabatahtliku tegevuse koordineerimine” hakkab ühele poole saama, tulemiks on vabatahtlikke kaasavate ühenduste ja vabatahtlike omavaheline võrgustik.

Nii tõdeti mainitud projekti lõpuseminaril Pärnu keskraamatukogu saalis teisipäeval, tehtust ülevaate andmisele ja jätkutegevuse lahtikõnelemisele järgnes ühise tegutsemise kokkuleppe allkirjastamine. Kokkuleppe kohaselt tegutseb vabatahtlike keskus MTÜ Pärnumaa Kodukandi juures tuleva aasta lõpuni kui üks selle osakondi ja seda kinnitab Kodukandi juhatuse esimehe Eve Sikka allkiri.

Ühise tegutsemise siht on vabatahtliku tegevuse arendamine maakonnas vabatahtlike keskuse kaudu (projektijuht Eha Paas), seda eesmärki toetab mitmekülgne teavitustöö.

Pärnumaa vabatahtlike keskus toimetab võrgustikus teemast huvitatud organisatsioonidega, vahendab vabatahtlikke ja leiab neile sobivat rakendust, korraldab koolitusi ja nõustamist ning teeb valdkonna seiret, saamaks tagasisidet vabatahtliku tegevuse, selle toetamise ja arendamise vajaduse suhtes.

“Kui mõte langeb viljakandvasse pinnasesse, hakkab see võrsuma,” kinnitas Krista Habakukk, Pärnumaa ettevõtlus- ja arenduskeskuse (PEAK) mittetulundusühingute konsultant.

Habakukk rõhutas, et vabatahtlike keskus ei ole ühe organisatsiooni põhine ettevõtmine. Pärnumaal kolmveerand aastat tagasi loodud keskus on nagu mootor ülejäänud maakondadele ja eeskujuks näiteks töötukassaga tehtava koostööga.

“Pensioniikka jõudnutele pakub vabatahtlik tegevus teist karjääri, inimene hoiab ennast aktiivsena, tal on suhtlusvõrgustik,” nentis Tartu vabatahtliku tegevuse arenduskeskuse juhataja Tuulike Mänd.

Mänd nentis, et 80 protsenti küsitletutest panustas vabatahtlikuna talgutel ja organisatsioonide töös, kuid vaid kaks protsenti julges nimetada end eestvedajaks.

“Vabatahtlik tegevus mitmekesistub, noored peaksid oma CVs kajastama vabatahtlikku tegevust, mis annab ju ka töökogemuse,” mainis Mänd.

Pärnumaa vabatahtlike keskuse egiidi all jätkuvad Kodukandi projekt “Ühenduste ja vabatahtlike võimalused sotsiaalvaldkonna edendamisel Pärnumaal”, mida rahastavad siseministeerium ja kodanikuühiskonna sihtkapital, ning PEAKi projekt “Pärnumaa noored hakkajad kogukonna toel tööturule”, mida rahastab Euroopa Liidu sotsiaalfond.

Vabatahtlikul tegevusel on suur väärtus, käesolev on Euroopa vabatahtliku tegevuse aasta ja teema seepärast esiplaanil. Pärnumaa Kodukandi õla alla saanud kokkuleppele kirjutasid alla PEAKi, Nooruse maja, noorteühingu 4H, MTÜ Kodanikujulguse, Eesti Punase Risti Pärnumaa seltsi, Shalomi abikeskuse, omavalitsuste liidu, Raeküla seltsi ja Tartu vabatahtliku tegevuse arenduskeskuse esindaja.

Pärnumaa vabatahtlike keskus asub Kuninga 30a, juunis alustatav projekt keskendub sotsiaalvaldkonna ühenduste koostööle ja vabatahtlike ettevalmistamisele sotsiaalhoolekandeasutustes tegutsemiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles