Waldorfi koolid võistlesid olümpial

, Pärnu Waldorfkooli klassiõpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaarikusõidu finaali viimane vahetus.
Kaarikusõidu finaali viimane vahetus. Foto: Erakogu

Nädalavahetusel korraldati Rakvere lähistel Roodevälja lennuväljal Waldorfi koolide 5. klasside traditsioonilised antiikolümpiamängud.

Tegemist on kogu maailma Waldorfi koolide õppekavva kuuluva kogemusõppe laagriga, kus viiendikud kinnistasid elamuslike sportmängude kaudu ajalootundides õpitut. Pärnu Waldorfi koolil oli see esimene kord mängudel osaleda.

Olümpiaks valmistumine oli õppeainetesse lõimitud kogu aasta vältel. Ajalootunnis omandati Vana-Kreeka kultuuri kohta teadmisi neljanädalase epohhiõppe käigus, aga Vana-Kreeka kultuuripärandisse mindi sügavuti. Õpilased retsiteerisid värsse antiikeeposest „Odüsseia“ ja matemaatikaepohhi tundide lõpus kuulasid teose ümberjutustust klassiõpetaja esituses. Kunsti- ja käsitöötundides valmisid rongkäiguks ja kilbijooksuks vajalikud kilbid ja kaunistati võistlemiseks tarvilikud kitoonid. Kevadel ilmad soojenedes treenis klass igal koolipäeval 1,6 kilomeetri pikkuseks „maratoniks“. Liikumistunnis harjutati muidki alasid: odaviset, kettaheidet, maadlust ja kaugushüpet.

Kettaheite esikoha omanik Mihkel Tammer võidupärjaga.
Kettaheite esikoha omanik Mihkel Tammer võidupärjaga. Foto: Erakogu

Mängudel osalemine tekitas omajagu ärevust. Kui aga kohale jõuti ja silme ees avanes pilt laiast väljast, sadakond valgetes hõlstides ja põnevil last telkide vahel siblimas, kreekakeelseid laule laulmas, magamiskotte lahti rullimas, kadusid mured. Võistlused toimusid Antiik-Kreeka linnade nimelistes segameeskondades, kus eri koolide õpilased sõbrunesid. Osavõtjad kandsid kahel päeval kreeka nime.

End pandi proovile nii individuaalselt kui meeskonniti. Individuaalaladel pärjati vaid parim: olümpiavõit oli ihaldatud ja väärtuslik saavutus.

Pärnu õpilane Marek võistles maadluses. Talle ilmus aga ootamatu konkurent: suurt kasvu tüdruk, kelle võidutahe oli veel tugevam. Poolfinaali kaotanud noormees oli esialgu solvunud ja kahtlustas, et kaasvõitleja astus siiski korduvalt üle joone. Tunnistajad kaasas, mindi kohtuniku jutule. Maadlusplatsi serva jõudnud seltskond silmas ringi keskel õnnejoovastuses neidu, kes nuttis ja naeris samal ajal. Õpetaja pani poisile käe õlale ja sosistas vaikselt: "Tead, las ta jääb ..."

Pärnu Waldorfkooli õpilased õpetajate Karin Merisalu ja Andres Isakariga.
Pärnu Waldorfkooli õpilased õpetajate Karin Merisalu ja Andres Isakariga. Foto: Erakogu

Pärnu lapsed said võidurõõmu tunda. Kettaheite ja odaviske esikohast pikalt unistanud Mihkel Tammer tuli kettaheite võidupärjaga koju ja põnevas kaarikute võiduajamises osales võidukas Sparta meeskonnas kaks Pärnu tütarlast. Päev lõppes maratonijooksuga, mis kaks päeva palavas võistelnud ja vähe maganud lastele tähendas suurt pingutust.

Järgmisel aastal toimuvad Waldorfi koolide olümpiamängud Pärnumaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles