Galerii: maitsete aasta õpikojas valmisid umbrohuroad

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Enne suve algust võeti Pärnumaa maitsete aasta raames luubi alla metsikud taimed ehk kõik see, mida enamik meist peab umbrohuks.

“Pärnumaa kohvikute ja restoranide kokad kutsuti töötuppa, et ergutada metsikute taimede jõudmist restoranide ja kohvikute menüüsse. Kohalikud taimetargad rääkisid taimede korjamisest, hooajalisusest ja säilitamisest. Kohapeal said toidupakkujad tuttavaks metsikute taimede kasvatajate ja kogujatega, et need, kellele see teema põnev tundub, saaksid kohe tellimuse sisse anda,” rääkis Pärnumaa maitsete aasta korraldaja Kadi Elmeste.

Taimetark Kristi Lehtla sõnade kohaselt on oma taimeekspert restoranile oluline koostööpartner, kes annab aegsasti teada, mis taimi peagi loodusest leiab, et kokkadel õnnestuks hooaja menüüd aegsasti valmis teha. Ja kui õige aeg käes, hoolitsetakse juba selle eest, et soovitud koguses metsataimed kokkulepitud ajal restorani kööki jõuaksid.

Et nendest õigetest maitsetest aimu saada, valmistati koos kokkadega metsikutest taimedest toite. Näiteks kõrvenõgesekotlette ja -pannkooke, kuusevõrsesorbetti, rabarberilimonaadi, mahetatrast salatit, võilillemoosi ja mitut sorti pestot. Veinihuvilistele jagati juhiseid isegi selle kohta, kuidas võililledest veini valmistada ja täpsete kogustega retsept pealekauba.

Taimetark Merle Einola julgustas kõiki metsikute taimedega julgemalt tutvust tegema, sest umbroheline suvi on hoogsalt alanud. “Metsikud taimed annavad võimaluse rikastada toidulauda umbrohu, lehtede ja söödavate õitega. Naat, nõges, hanemalts ja põdrakanep on olnud võimsate impeeriumite juhtide toidulaudal hinnatud söögipoolis. Juba keskajal kasvas naat kui hinnatud toidu- ja ravimtaim salajastes kloostriaedades imperaatoritele tarvitamiseks,” põhjendas ta.

Taimespetsialisti ütlust mööda panevad rohelised, klorofüllirikkad taimed naha särama, aitavad keha raskemetallijääkidest puhastada ja veres hapnikut ringi kanda, tänu millele oleme rõõmsamad ja energilisemad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles