Kihnu teeb ilma kudumisfestivaliga

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kihnu üks kangemaid käsitöömeistreid on Lohu Ella, kes koob kihnukirjalisi kindaid nii ühtlaselt nagu masin.
Kihnu üks kangemaid käsitöömeistreid on Lohu Ella, kes koob kihnukirjalisi kindaid nii ühtlaselt nagu masin. Foto: Silvia Paluoja

Kihnu teeb jälle ilma. Seekord esimese kudumisfestivaliga, millele kaugeimad huvilised tulevad Kanadast ehk vahtralehemaalt, nagu seda riiki rahvuslipu keskse sümboli, 11 tipuga punase vahtralehe kujutise järgi kutsutakse.

SA Kihnu Kultuuriruumi egiidi all kudumisfestivali korraldustoimkonna liige Maria Michelson märkis, et lähimad huvilised sõidavad üle Soome lahe ja kodumaaltki on ennast kirja andnuid.

Kolmapäevast (homsest?) reedeni veeretab paarkümmend huvilist Metsamaa pärimustalus vardaid ja koob Kihnu naiste ja tüdrukute valgeid vikelduse ja sukakirjaga sokke, järgides teemat “Kihnu puõlsukad”.

Saare parimate kudujate juhendamisel saavad osalejad teada troi ehk Kihnu-kirjalise meestekampsuni ning kinnaste märgid ja tegemisegi. Igal päeval lisandub näputööle Kihnu kombestiku tutvustamine, tõsielufimide vaatamine, pillilaste ja laulunaiste esinemine, pärimustantsude õppimine. Viimasele õhtule paneb punkti kohtumine Virve Kösteri ehk Kihnu Virvega.

Kudumisfestival haakub pärimuspäevadega, mida Kihnu valla kõrval toetab Eesti-Läti piiriülene koostööprogramm.

Kihnu kultuuriruum võeti 2003. aastal UNESCO suulise ja vaimse pärandi nimekirja ja on kantud inimkonna vaimse kultuuripärandi esindusnimekirja.

Kudujad esitlevad oma ühistööd festivali viimasel päeval, 22. juunil Metsamaa pärimustalus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles