Pärnu võinuks olla esimene vabastatud Nõukogude linn 1941

Raavo Raadik
, pärnakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Need ­augud Eliisabeti kiriku seinas jäid meenutama lühikest heitlust Pärnu pärast 1941. aasta suvel.
Need ­augud Eliisabeti kiriku seinas jäid meenutama lühikest heitlust Pärnu pärast 1941. aasta suvel. Foto: Olaf Esna erakogu

Suvesõda Pärnumaal 1941. aastal peetakse arusaamatul kombel ­Saksa Wehrmachti lihtsaks jalutuskäiguks siitkandist Harju- ja Läänemaale. Halbade asjaolude kokkusattumisel oleks aga Tööliste ja Talupoegade Puna­armee (TTPA) 1941. aasta juulis Pärnu peaaegu “taasvabastanud”.

Sakslaste enesekindlust väikeste jõududega Pärnusse ja edasi tungides selgitab ehk kõige ­paremini Saksa kindralstaabi 26.06.1941 kaart Übersichtkarte Baltische Ländern Interessengrenze (ülevaade Balti riikidest, huvide piirid), kus Pärnust Riia poole suunduval alal ei ole vaenlase väeosi eraldi esile toodud.

Wehrmachti usin staabiohvitser on tõenäoliselt luureandmetest lähtuvalt maalinud kaardile “Eesti-Läti üksused. Vähese võitlusvõimega.” Arvata on, et sakslased pidasid Eesti-Läti üksusteks siin ja Lätis kiiruga moodustatud hävituspataljone.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles