Võidupüha maratoni eriüritus läbib Pärnumaa kauneid paiku

Märt Pilme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võidupüha maraton 2017. aastal.
Võidupüha maraton 2017. aastal. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

22. juunil toimuv “Maraton Eesti Vabariik 100” on pühendatud riigi 100 aasta juubelile erilisel moel.

Peale maratoni ja poolmaratoni kuuluvad programmi uudne virtuaaljooks ja kuni 11aastastele mõeldud Drako lastejooksud. Sinimustvalgega palistatud rada viib osaleja mööda ajaloomälestistest ja tutvustab siinset loodust. Pulli küla, Reiu muinasasula leiukoht, Reiu–Raeküla luitemännik, Jaansoni kallasrada, Tallinna värav, Vallikäär, Pärnu rand –  need on vaid väike osa paiku, mis muudavad jooksukogemuse omalaadseks.

Finišipaik asub Pärnu kesklinnas Rüütli platsil samas kohas, kus kunagi kõrgus Endla teater, mille rõdult iseseisvus välja kuulutati.

E-maraton kutsub rajale kõiki neid, kel Pärnusse jooksma tulla ei õnnestu. Startida saab 21.–22. juunini igal pool ja osalejale sobival kellaajal. Tulemuse kirjasaamiseks peab korraldajale tõenduseks saatma pulsikella või mobiilirakenduse logi, misjärel saadetakse distantsi läbinuile koju juubelijooksu sümboolikaga medal.

Rahvuslikul võistlusel on täita rituaalne rollgi. Nimelt vastutavad maratoonarid Eesti sõjameeste mälestuskirikus süüdatud mälestustule Pärnusse kandmise eest. Tuld viivad maakonna tunnustatud sportlased, treenerid ja aktivistid, kelle seas näiteks tituleeritud sõudjad Tõnu Endrekson, Kaspar Taimsoo ja Kaur Kuslap ning maadleja Helary Mägisalu. Pärnus usaldatakse tuli Laidoneri seltsi noortele, kes selle soomukil tänavusse võidupüha paraadi linna Tallinna toimetavad. 23. juunil süütab president samast leegist võidutule, mis omakorda läkitatakse kõikidesse maakondadesse.

Maratoni peakorraldaja Vahur Mäe sõnutsi on eriürituse vastu valitsenud väga elav huvi. “Pärnus stardib ligemale 700 poolmaratoonarit ja maratonijooksjat. Kui siia lisada üllatavalt rohkearvuline e-maratonil osalejate hulk ja sajad lapsed, saab juubeliüritusest hinnanguliselt osa üle 1000 spordisõbra,” märkis Mäe.

Korraldaja ütlust mööda on jooksuidee leidnud sooja vastuvõtu ja starti oodatakse väga. “Kirss tordil on finišipaigana tuntud, äsja rekonstrueeritud Rüütli plats, mis maratonipäevaks on uue ilme saanud,” lisas ta.

AJAKAVA

14.30 lastejooksud Pärnus Rüütli platsil

15.00 maratoni start ja mälestustule teelesaatmine Torist

16.45 poolmaratoni start Paikuselt

17.30 esimese maratoonari saabumine

19.00 mälestustule jõudmine Rüütli platsile

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles