UKM esitas linnavalitsusele ultimaatumi (1)

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mark Soosaare sõnutsi paneb muuseum uksed järgmiste valimisteni kinni või annab oma kogud üle teiste riikide muuseumitele.
Mark Soosaare sõnutsi paneb muuseum uksed järgmiste valimisteni kinni või annab oma kogud üle teiste riikide muuseumitele. Foto: Ants Liigus

Kui Pärnu linnavolikogu homsel istungil ei võeta vastu lisaeelarve muudatusettepanekut, mille puhul ostetakse poole miljoni euro eest tagasi uue kunsti muuseumi ruumid linnale, antakse muuseumi kogud üle mõne muu riigi samalaadsele muuseumile, kuna Eestis sellised puuduvad.

Kui 2018. aasta lisaeelarve teisel lugemisel võetakse vastu opositsiooni ettepanek osta 500 000 euro eest linnale tagasi 25 aastat muuseumi kasutuses olnud ruumid, jääb rahvusvahelise mainega kunstimuuseum Pärnusse alles.

SA Uue Kunsti Muuseumi juhatuse liikmed Vaiko Edur ja Marie Virta andsid teada, et vastasel korral suletakse UKM järgmiste kohalike valimisteni või alustatakse läbirääkimisi kogude üleandmiseks välisriigi muuseumiga. Nii otsustas Pärnu UKMi nõukogu, sest sihtasutuse põhikiri näeb ette muuseumi sulgemise korral tema varade üleandmise teisele samatüübilisele muuseumile. Eestis aga samalaadset muuseumit pole, mis kogub kaasaegse kunsti tippteoseid üle kogu maailma.

Mark Soosaar kirjutas tänases lehes, et ei ole võimalik UKMi üle viia liiklustihedasse ärikvartalisse, nagu seda soovib teha linnavalitsus. “Valdkonna asjatundjad teavad, et kunstimuuseum on palju keerulisem organism kui kunstihoone või -galerii, et viimased on mõeldud vaid näituste korraldamiseks. Nii ruumiprogramm kui nõuded erinevad neil täiesti,” selgitas Soosaar. Tema sõnutsi kavandab hiljuti valitud muuseumi nõukogu  rahvusvahelist asjatundjate ajurünnakut juba augustis, et leida parim asukoht kunstimuuseumile Pärnumaal ja koostada ruumiprogramm arhitektuurivõistluseks.

Paikuse, Audru, Tõstamaa ja Pärnu leppisid aga ühinemislepinguga kokku, millised investeeringud igas piirkonnas tuleval neljal aastal tehakse. Pärast kohalike volikogude valimistulemuste selgumist pandi kokku koalitsioonileping, kinnitati eelarvestrateegia ja investeeringute kava 2020. aastani. Kõik need dokumendid näevad ette küll linna rahaga Läänemere kunstisadama rajamise toetamist, kuid mitte Esplanaadi 10 ostmist.

Pärnu linnas jätkas pärast valimisi meerina Romek Kosenkranius (valimisliit Pärnu Ühendab), kes juba suvel oli andnud muuseumile mõista, et linnal ei ole raha kogu kinnistu ostuks.

Kui tahta kogu Esplanaadi 10 laenu võtmata osta, tuleks linnal loobuda investeeringute kavas mõnest muust lähiaastate objektist, sest investeeringute kava on 2020. aastani, nagu linnapea ütleb, viimse sendini paika pandud.

“See tähendaks, et peaksime kõigi ühinenud omavalitsustega uuesti maha istuma, ühinemislepingu lahti võtma ja arutama, kas me tahame millegi asemel seda teha. Kui inimesed näiteks ütlevad, et ei ehitagi ujulat, vaid paneme selle raha hoopis Esplanaadi 10sse, on teine asi. See on valikute küsimus, aga see ei käi nipsti,” selgitas Kosenkranius märtsis.

Mark Soosaar ja tema tütar Marie kinnitasid ühest suust, et näevad parima lahendusena seda, kui kogu Esplanaadi 10 jääks kultuuriasutuse kasutusse ja muuseumile antaks võimalus areneda senises kodus.

UKM on siiani tegutsenud kunagises büroohoones Esplanaadi 10, mis kompartei laialisaatmise järel anti tasuta üle Pärnu linnale. Linn teenis 2006. aastal hoone müügist 2,35 miljonit eurot. Homme otsustab linnavolikogu, kas osta muuseumi tööks vajalikud ruumid tagasi poole miljoni euro eest või leppida UKMi lahkumisega linnast ja Eestist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles