Keemiarünnak sääskedele kahjustab inimestegi tervist

Annika Kuusik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaupluse Riiamarii tootejuht Anu Vaarmann soovitab sääskede tõrjumisel kasutada puhtaid eeterlikke õlisidki ja viirukeid. Mõjuaeg on küll väiksem, kuid ei kahjusta tervist. Pisike pudel tasku ja mõju kadumisel jälle üle määrida.
Kaupluse Riiamarii tootejuht Anu Vaarmann soovitab sääskede tõrjumisel kasutada puhtaid eeterlikke õlisidki ja viirukeid. Mõjuaeg on küll väiksem, kuid ei kahjusta tervist. Pisike pudel tasku ja mõju kadumisel jälle üle määrida. Foto: Urmas Luik

Mõnusa ­suveõhtu pere ja sõprade ringis rikuvad tihtipeale pinisevad ja hammustavad sääsed. Vehi kuidas tahes, ikka nad leiavad tee, kuidas paar tilka verd imeda. Nende peletamiseks leiutatakse üha enam vahendeid ja mooduseid.

Sääsetõrjevahendeid müüakse pea igas toidukaupluses ja ilmselt leiavad need usinalt kasutustki. Sünteetilisi tarbeid tasuks aga pruukida teatava ettevaatusega. Terviseameti hoiatuse kohaselt võib nende vahenditega liialdamine kahjustada inimeste tervist. Kuidas siis hoida pinisejad eemal ennast mürgitamata?

Nimelt osa sääsetõrjevahendeid (näiteks Off) sisaldab neurotoksilist dietüültoluamiidi ehk DEETi. Rahvakeeli tuntud närvimürk võib ülepruukimisel põhjustada inimestel iiveldust, oksendamist, kõhuvalu ja -lahtisust, raskematel juhtudel teadvusekaotust, vererõhu langust ja krampe. Seega soovitab terviseamet kasutada neid vahendeid mõistlikult, liialdamata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles