Kihnu kalender ilmus vööraamatu eelsoojendusena

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kihnu muuseumi arhiivifotodega seinakalender tutvustab vöökirju ja on püsiväärtusega trükis.
Kihnu muuseumi arhiivifotodega seinakalender tutvustab vöökirju ja on püsiväärtusega trükis. Foto: Urmas Luik

Kihnu muuseum üllitas juba tuleva, 2019. aasta seinakalendri, mis on pühendatud vöökirjadele ja kõlab saarerahva keeles “Kihnu üekaalender”.

“See kalender on eelsoojendus meie Kihnu vöö raamatule, et hoida teemat päevakorral, ning kui kihnlastel endal tuleb veel midagi meelde, saame käsikirja täiendada,” põhjendas Kihnu muuseumi juhataja Maie Aav üheksanda kalendri teemavalikut.

Kohalike kõnepruugis kirivöö kudumiseks kasutatava töövahendi nimetuse järgi möögavöö mustritel on oma tähendus, otstarve ja nooriku veimevakas pidid vööd kindlasti olema. Vöö oli intiimne asi, mis kaitses kandjat haiguste vastu. Seda seotigi varem vastu keha nagu selja füüsilist tuge. Nüüd kantakse vööd rõivaste peal ja nähtaval kohal, et lapiline või küüsiline kiri välja paistaks.

Kihnukeelsed tekstid on vast valminud trükisesse koostanud Maie Aav ja müügil on 500 eksemplaris trükitud ja Kihnu kultuuriprogrammi toetusega valminud kalender muuseumis.

Vööraamatu tahab muuseumipere üllitada veel sellel aastal kui riigi 100 aasta juubeli kingituse. (PP)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles