Galerii: Torist läks teele kangelaste auks süüdatud tuli (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti sõjameeste mälestuskirikus Toris peeti võidupüha künnisel jumalateenistus “Eesti peab meeles”, kus teenisid EELK peapiiskop emeeritus Andres Põder ja kaitseväe ja Kaitseliidu kaplan.

Eesti eest langenute mälestamisel ja tulesüütamisel ning Eesti reservohvitseride kogu (EROK) teeneteristide üleandmisel osales ja pidas päevakohase kõne Kaitseliidu ülem kindralmajor Meelis Kiili.

Kiili sõnade kohaselt on ilus traditsioon tulla võidupüha eel sõjameeste mälestuskirikusse ja saata siit teele kangelaste auks süüdatud tuli. Ta pöördus jutus 99 aasta tagusse aega, mil vabadussõjas vormistati võit. Kuigi rahu sõlmiti hoopis hiljem, viib see võit Võnnu lahingus mõtted omariikluse eest võitlejatele ja eestlaste olemusele.

„Meie otsustame siin, Eesti pinnal, mida me teeme ja mida me ei tee,“ rõhutas Kiili ja lisas, et ikka ja jälle tuleme Torisse läbi sinimustvalge lipuspaleeri nagu allee. 

Kaitseliidu mälestusristi pälvis Kaitseliidu üks taastajaid Erki Lillemägi.

Eesti vabadusvõitlejate liidu teenetemärgid riigi iseseisvuse taastamisele kaasaaitamise eest andis üle liidu juhatuse liige Jüri Kask. Teenetemärgi pälvisid Ameerika Ühendriikides elav eakas vabadusvõitleja Endel Pool, kohalik elanik Maie Vaino, kaitseväe orkestri dirigent Peeter Saan ja peapiiskop emeeritus Andres Põder.

EELK tänukirja Eesti evangeelsele luterlikule kirikule osutatud teenete eest võttis vastu Tori rahvamaja juhataja Argo Juske.

Eesti ohvitseride Kanada kogu teenetemärgid andis üle major Ülo Isberg.  

EROKi teeneteristide üleandmise eel rääkis major Andre Lilleleht reservarmeest ja sellest, et 19 suve tagasi kogunesid reservohvitserid esimest korda Tori kirikusse, et süüdata võidutuli ja tunnustada silmapaistvate teenete eest oma kogu kaaslasi.

EROK teeneteristi teeneteristi hõberisti pälvis kolonel Veiko-Vello Palm. EROKi teeneteristi raudrist omistati viiele: Poola-Eesti koostöösuhete eest kindralmajor Jan Gustaw Grudniewskile, major Erkki Roosnurmele, kapten Aart Nõmmele, nooremleitnant Gunnar Kotkale, vanemveebel Tanel Aldošinile.  

Eesti sõjameeste mälestuskiriku altariküünlast süüdatud mälestustule õnnistamise järel võttis tõrviku üle kapten Indrek Reismann ülesandega viia see sümboolne tuli Tallinna, kus toimub võidupüha paraad. 

Tugev tuul tuuseldas puulatvates ja hoidis lipukangad kaunilt laiali, kui kirikust liiguti rongkäigus Tori kalmistule vabadussõja monumendi juurde. Vabadussõja sangarite auks püstitatud ja taastatud ausamba juures seisis auvahtkond. Monumendi jalamile asetati esimesena Eesti kaitseväe ja Kaitseliidu pärg.

Vabadusvõitlejate liidu liige Ralf Kaup luges oma luuletuse „Ajaloo pöörangul“.

Järgnes vestlus kohvilauas ja naiskodukaitsjad pakkusid kirikuaias sõdurisuppi. Teisel pool pühakoda valmistuti samal ajal 42kilomeetrise  võidupüha maratoni stardiks. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles