Päästeamet leevendas lõkketegemise piirangut

Sirle Matt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõke.
Lõke. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tänasest jääb suure tuleohuga aeg kehtima vaid Jõgeva- ja Ida-Virumaal, see tähendab, et Pärnumaal on piirangud lõkketegemise suhtes leebemad.

Siiski jääb meie maakonnas kehtima tuleohtlik aeg, mis tähendab, et looduses võib tuld teha vaid selleks ette nähtud kohtades, milleks näiteks on RMK lõkkekohad.

Suure tuleohuga aeg, mis tänasest on vaid Jõgeva- ja Ida-Virumaal, toob eelkõige kaasa lisapiirangud metsas ja maastikul liikumisel: keelatud on metsas ja maastikul suitsetamine, grilliseadme kasutamine ja tuletegemine isegi ettevalmistatud lõkkeplatsidel.

Hoolimata olukorra muutusest tuletab päästeameti ohutusjärelevalve osakonna juhataja Tagne Tähe meelde, et oluline on teha oma jaanilõket ohutult, pidades silmas peamisi tuleohutusnõudeid.

Lõkkease tuleb teha mittesüttivale pinnale ja lõket tohib teha vaid vaikse tuulega. Kui tuul on aga liialt tugev, oleks mõistlik kaaluda, kas lõket üldse teha.

  • Lõke peab asuma hoonest vähemalt 15 meetri ja metsast 20 meetri kaugusel.
  • Lõkkease tuleb teha mittesüttivale pinnale ja käepärast tuleb hoida esmased kustutusvahendid.
  • Lõket tohib teha vaid nõrga tuulega – kuni viis meetrit sekundis.
  • Lahtist tuld ei tohi jätta järelevalveta, lõkkel tuleb lasta lõpuni põleda, jäägid kustutada veega või summutada liivaga.
  • Metsas liikujatel on lõkke tegemisel ja grillimisel soovitav kasutada riigimetsa majandamise keskuse lõkkekohti, mille asukohad on leitavad internetilehelt www.rmk.ee. Infot avalike lõkkekohtade ja grillimisplatside kohta saab ka omavalitsustest.
  • Täpsemat infot ohutuks grillimiseks ja lõkke tegemiseks saab küsida päästeala infotelefonil 1524.
  • Ühtlasi tuletab päästeamet meelde, et kulupõletamine on Eestis keelatud aasta läbi.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles