Omapäi jäetud laps iseseisvub varakult

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teismelised linnatänaval.
Teismelised linnatänaval. Foto: Peeter Langovits / Postimees

16aastase Birgiti ema läks Soome tööle viis aastat tagasi, jättes tollal 4. klassis õppinud tütre vanaema hoole alla. Samasse aega sattus Birgiti vanemate kooselu lõppemine ja välismaale sõitis isagi.

Tüdruk ei mäleta, kas tema käest küsiti, mida ta sellisest asjade käigust arvab. “Vanematel polnud muud varianti, nad ei leidnud Pärnus enam tööd,” meenutab Birgit. “Nad arvasid, et tulevad varsti Eestisse tagasi, tahavad seda praegugi, aga siiani pole see võimalik.”

Neiu ise on kaalunud Soome vanemate juurde kolimise mõtet, kuid talle meeldib Eestis rohkem, siin on sõbrad.

Alguses käis Birgiti ema kodus igal nädalavahetusel, hiljem venisid lahusolekud kolme nädala pikkuseks. Tüdruk tunnistab, et tihti tuli ette olukordi, kus ema-isa nõu ja abi oleks tõesti vaja läinud. Mõnikord aitas emale helistamisestki. Praegu on neiu juba nii iseseisev, et käib ise vanematel Soomes külas.

Siiski ei kasva ta päris omapäi, sest vanaema hoiab tüdrukul silma peal, koolipäevadel tuleb kindlal kellaajal kodus olla ja Birgit püüab reeglitest kinni pidada. “Varem ikka tuli vaba elu tunne peale, sai pidutsetud ja lollusi tehtud,” tunnistab ta. “Olen paar korda politseisse sattunud, suitsetamisega vahele jäänud, valel ajal valesse kohta sattunud. Nüüd on mõistust rohkem.”

Birgit nõustub, et vanemate pilgu all oleks jälgimine karmim olnud ja mõnigi teismeea pahandus ehk olemata jäänud. Samal ajal arvab ta, et teismelised tahavad sarved maha joosta nii või teisiti, alkoholitarbimine ja muud pahed sõltuvad enamasti seltskonnast, kellega noor suhtleb ja sarnaneda soovib.

“Paljud lapsed kardavad oma vanemaid,” teab Birgit oma sõprade kogemustest. “Vanemaid on igasuguseid, mõni karistab karmilt, isegi peksab. Lapsed valetavad hirmust, lõpuks tuleb see välja … Tuleks ikka aus olla ja oma sõpru hoolega valida,” nendib ta elutargalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles