Pärnu aedniku Johann P. Buecki rännakud ja paikseks jäämine

Heldur Sander
, loodusgeograaf, dendroloog ja maastikuökoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellises majas Jelagini saare pargikompleksis elas 19. sajandil oma perega Pärnust pärit aednik Johann Bueck.
Sellises majas Jelagini saare pargikompleksis elas 19. sajandil oma perega Pärnust pärit aednik Johann Bueck. Foto: Erakogu

Pärnu on jätnud ajalukku jälje siit võrsunud või siin elanud isikute kaudu. Erialaselt olid kunagi olulised aednikud, kellest tõusid esile Johann Michael Oth (Oht) kaasa Amalia Helena von Hadeliga ja Johann Peter Bueck.

Othi perest on vähe teada, kuid neil oli linnas kõrge positsioon. See ilmneb 3. veebruaril 1788 sündinud Hans Dietrichi Othi ristsetel osalenute järgi, kokku tuli 19 inimest (ilma lapse ja vanemateta). Vastsündinu sai nime Pärnu kaubandusfirma ja kaubamaja omaniku ja linnapea (1787–1807) Hans Diedrich Schmidt juuniori (1744–1807) järgi.

1799. aastal avaldas Saksamaal teadusajakirjas artikli ­keegi aednik Bueck (ka Buek) Pärnust. Oma kirjutises mainib ta 16 taime, mis pärit Pärnu lähedalt Suure-Rõngu mõisa alalt selgusetust kohast. Ühel juhul pole teada, millist taime mõeldi. Ilmneb, et artikli autor oli ­väga omanäolise saatusega ­Johann Peter Bueck. Ta oli sündinud 1769. aastal Hambur­gis kuulsasse aednike suguvõssa. Kuidas ja mis teid mööda ta ­Pärnusse jõudis, pole teada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles