Surma registreerimine muutub elektroonseks

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Surmateatiste esitamine muudetakse elektroonseks.
Surmateatiste esitamine muudetakse elektroonseks. Foto: Elmo Riig

Sotsiaalministeerium saatis kooskõlastusele tervishoiuteenuste dokumenteerimist käsitleva määruse, millega luuakse võimalus esitada edaspidi surmateatisi vaid elektroonselt.

Samuti täpsustatakse saatekirjanõudeid, et lihtsustada üleminekut digisaatekirjadele.

​Eelnõu näeb ette, et kohalik omavalitsus ei pea tulevikus enam surmade andmeid rahvastikuregistrile eraldi esitama, vaid need jõuavad sinna automaatselt, kohe pärast surma fakti tuvastamist. Surma põhjuste registrisse jõuab info 24 tunni jooksul pärast andmete kinnitamist.

Edaspidi ei pea inimene oma lähedase surma registreerimiseks minema enam omavalitsusse kohale. Tervishoiutöötaja või kohtuarstliku ekspertiisi tegija koostab tervise infosüsteemis surma kohta veebidokumendi ja esitab selle nii rahvastikuregistrisse kui surma põhjuste registrisse.

Peale selle ajakohastatakse eelnõuga saatekirjade koostamise ja säilitamise nõuded, täpsustatakse andmed, mis on saatekirjal kohustuslikud, ja erandjuhud, mil on põhjendatud digisaatekirja asendamine pabersaatekirjaga. Muudatusena kehtestatakse perearstikeskuste ja raviasutuste kohustus säilitada digisaatekirja oma infosüsteemis viis aastat.

Määruse eelnõu esitatakse kooskõlastamiseks ministeeriumidele ja arvamuse avaldamiseks terviseametile, tervise ja heaolu infosüsteemide keskusele, haigekassale, perearstide seltsile,  arstide liidule, haiglate liidule, hooldusravi osutajate ühendusele, õdede liidule, ämmaemandate ühingule, patsientide liidule,  laborimeditsiini ühingule, patoloogide seltsile ja kohtuekspertiisi instituudile.

Määrus on plaanitud jõustuma üldises korras. Surmateatiste digitaliseerimiseks näeb määruse eelnõu ette üleminekuaja 2019. aasta 1. juulini. Seni on võimalik esitada surmateatisi paberkandjalgi. Digisaatekirjadele ülemineku kohta leiab lisainfot SIIT

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles