Kalamõrdu ei osata tähistada Varblast Virtsuni

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalurid kevadräime püügiks mőrda paigaldamas. Foto on illustreeriv.
Kalurid kevadräime püügiks mőrda paigaldamas. Foto on illustreeriv. Foto: Henn Soodla

Mais kontrolliti Väinamerel keskkonnainspektsiooni ja politsei ühisreididel rannikumerre pandud püüniseid.

Kontrollialale jäi muu hulgas ajalooline Läänemaa rand Varbla laidudest Virtsuni, mis pärast haldusreformi on Pärnumaa osa. Tosinast seal merre pandud püünisest oli valesti märgistatud kümme.

Õige märgistus on oluline selleks, et mereliiklus oleks ohutu ja mõrraomanikku lihtne tuvastada. Inspektorid võtsid ühendust püüniste omanikega ja palusid need märgistada nõuete järgi.

Inspektsiooni ja politsei ühisreididel osales mai jooksul 24 inspektorit ja 12 politseiametnikku, seirates merd kaheksal ujuvvahendil. Kontrollitud ala rannajoone pikkuseks tuli saarte ja laidudega kokku ligemale 1900 kilomeetrit.

“Sedavõrd ulatuslikku kontrolli ei ole me siiani Väinamerel korraldanud,” sõnas keskkonnainspektsiooni kalakaitseosakonna juhataja Indrek Ulla. “Kokku tehti 355 kontrollitoimingut ja sellest 223 korral tuvastati püügivahenditel puudusi,” ütles ta.

Kontrollitud püüniste hulgas oli peale kutseliste kalurite püüniste neidki, mis kuulusid harrastajaile.

Rikkumistega seoses alustas inspektsioon kaks väärteomenetlust. Ühel juhul oli mõrd asetatud lindude kaitsealale ja teisel juhul pandud lubatust rohkem ääremõrdu. Kontrollimisel tuvastati 26 nõuetele mittevastavat lõkspüünist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles