Suvised magusad marjapudrud

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maasikad.
Maasikad. Foto: Elmo Riig / Sakala

Ellen Arnover, Elukiri

Marjad annavad pudrule uue maitse. Hommikul maitseb paremini harilik viljapuder, aga magustoiduks ja kergeks (õhtu)eineks saab marjaputrudest head vaheldust.
 

Varasuvi pakub rabarbrit ja maasikaid, aga midagi võib veel leiduda ka sügavkülmas.

Suvilas ja maakodus, kui päeval käed-jalad tööd täis ja toidule ei jää pikalt aega, aitavad linnast kaasa toodud kuivainepakid ja oma aia marjad hõlpsamalt nälga kustutada.

Lisaks äsja nopitud ja külmutatud marjadele on samuti hea kasutada värsket ja kuivatatud puuvilja ning isegi porgandit. Kui lisame korraga hapusid ja magusaid marju-puuvilju, saame tasakaalustatud maitse. Nii sobivad porgandiga kokku rabarber või pooltoored tikrid. Suvilaski võiksid käepärast olla linaseemned ja puhastatud päevalilleseemned, mis annavad lisamaitset ja on tänapäeval väga hinnatud.

Tikri-porgandivaht

4 porgandit
2–3 dl tikreid
6 dl vett
1 dl mannat
½–¾ dl suhkrut

Keeta tükeldatud porgandid ja tikrid vees madalal kuumusel kaane all pehmeks. Püreerida nuimikseriga. Lasta püree uuesti keema minna ja lisada manna. Hautada 5 min. Maitsestada suhkruga ja jahutada. Võib süüa niisama või lüüa pooljahtunult vahtu ja süüa piimaga.

Kaerahelbe-rosinapuder

6 dl vett
1–1½ dl rosinaid
½ dl puhastatud päevalilleseemneid
1¾ dl kaerahelbeid
2–3 sl pruuni suhkrut

Panna rosinad ja päevalilleseemned külma veega keema. Kui vesi on keema läinud, segada hulka kaerahelbed. Hautada umbes 15 min. Lõpuks segada valmis pudrusse pruun suhkur.
Pakkuda soojalt või külmalt, nt vanilliiniga maitsestatud magusa piimaga.

Rabarbri-maasikapuder

1 l vett
½ l tükeldatud rabarbrit
2 dl mannat
1 dl suhkrut
1 tl vanilliinsuhkrut
3–4 dl maasikaid

Lasta vesi koos rabarbritükkidega keema minna, sõristada sisse manna ja hautada aeg-ajalt segades 10 min. Maitsestada suhkru ja vanilliinsuhkruga. Lisada seejärel purustatud maasikad. Lasta jahtuda.
Soovi korral vahustada.

Marjulise kiirpuder

1½ dl piima
2 dl metsmaasikaid ja mustikaid
2 dl kiirkaerahelbeid
1 dl rukkihelbeid
2–3 sl suhkrut

Mõõta kõrgesse segamisnõusse retseptis loetletud ained ja segada nuimikseriga läbi. Pakkuda kohe.

Linaseemne-mustasõstrapuder

7 dl vett
2 dl kaerahelbeid
½ dl linaseemneid
2 dl musti sõstraid
½ –¾ dl suhkrut

Lasta vesi keema ning puistata sisse kaerahelbed ja linaseemned. Lasta haududa 10 min, vahetevahel segades. Lisada valmis pudrusse katkisurutud mustad sõstrad. Maitsestada suhkruga ja anda lauale kuumalt või külmalt koos piimaga.

Õuna-riisipuder

1 l vett
3–4 hapukat õuna
11/2 dl pudruriisi
1 dl suhkrut
soola
(kaneelikoort)

Õunad koorida ja viilutada. Lasta vesi keema minna ja panna sisse õunatükid, riis, suhkur, sool ja kaneelikoor. Hautada vahepeal segades kuni pool tundi. Võtta kaneelikooretükk välja ja lasta pudrul jahtuda. Pakkuda leigelt või külmalt koos piimaga.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles