Lottemaal loodetakse ehitust alustada sügisel

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heiki Ernitsa nägemus tulevasest Lottemaast. 1. Pääsla 2. Leiutajateküla asutaja lepatriinu Uku mälestussammas 
3. Mini-Leiutajateküla 4. Maisipulkade masin 5. Bruno maja 6. Jäneste maja 7. Staadion 8. Lotte maja 9. Oskari töökoda 10. Lotte lennumasin 11. Vesiveski ja sild 12. Skulptuuride park 
13. Sigade maja 14. Tuulik 15. Laadaplats 16. Giovanni maja (teater) 17. Fluffy maja (söögikoht) 18. Parvedega üle tiigi tõmbamise koht 19. Muttide maja (maa all ja pole plaanil näha). Tegemist on ideekuvandiga, mitte päris asendiplaaniga.
Heiki Ernitsa nägemus tulevasest Lottemaast. 1. Pääsla 2. Leiutajateküla asutaja lepatriinu Uku mälestussammas 3. Mini-Leiutajateküla 4. Maisipulkade masin 5. Bruno maja 6. Jäneste maja 7. Staadion 8. Lotte maja 9. Oskari töökoda 10. Lotte lennumasin 11. Vesiveski ja sild 12. Skulptuuride park 13. Sigade maja 14. Tuulik 15. Laadaplats 16. Giovanni maja (teater) 17. Fluffy maja (söögikoht) 18. Parvedega üle tiigi tõmbamise koht 19. Muttide maja (maa all ja pole plaanil näha). Tegemist on ideekuvandiga, mitte päris asendiplaaniga. Foto: PP

Pärnumaale Tahkuranna valda kavandatava Lottemaaga on osapooltel lahendada mitu tõsist probleemi, enne kui ehitusega alustada saab.

Lottemaa teemapark sai tänavu veebruaris Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselt üle kolme miljoni euro Euroopa Regionaalarengu Fondi raha, mille eraldamise otsus tehti Lottemaa e-projekti alusel. Põhiprojektis tuleb aga lahendada Lottemaale juurepääsu küsimus ehk mahasõit tiheda liiklusega Via Balticalt, samuti tee parklani, vahendasid ERRi raadiouudsed.

Probleeme on veelgi. "Tegemist on riigi maal asuva objektiga, aga sealt läheb tee edasi kuni parklani, mis on praegu munitsipaalomandis ja vajab kindlasti laiendamist ja kurvi raadiused muutmist. Projekteerimise käigus on jõutud tõdemuseni, et ei piisa ainult olemasolevast, vaid tuleb natuke maad juurde taotleda," rääkis Pärnu maavanem Andres Metsoja.

Ta avaldas lootust, kohalik omavalitsus saab maaomanikega kokkuleppele. "Mõningatel juhtudel võib olla olukord selline, et see maaeraldus on suhteliselt väike, mida on vaja saada, ja võib-olla seal suudetakse kokku leppida ilma konkreetse lepingutasuta, aga loomulikult võib ka tulla selliseid situatsioone, kus maaomanik soovib selle vara eest tasu saada," ütles Metsoja ja lisas, et mõningatel juhtudel võib ostjaks olla ka maanteeamet või kohalik omavalitsus.

Samas ei saa tema sõnutsi välistada, et kuna tegemist on suure avaliku objektiga, siis võib-olla see peakski koos ristmikuga olema terviklikult riigi vara.

Metsoja sõnade kohaselt soovivad Lottemaa arendajad tänavu septembris ehitustegevusega alustada, kuid üheks oluliseks nüansiks on sel juhul see, et juurdepääsu teema oleks vaja selleks ajaks osaliselt lahendada.

"Ka täna olime ühte meelt, et küllap vast ehitustegevusega saab alustada, aga ristmiku ja tee-ehituse teema lahendamisel me ilmselt jõuame tulemusteni reaalselt ikkagi järgmise aasta kevadel. Ei ole mõeldav, et lahendame ära ristmiku küsimuse ja jätame lahendamata munitsipaaltee küsimuse, sest piltlikult võib juhtuda see, et ehitatakse ilus lai nõuetele vastav ristmik, aga edasi läheb kitsas rada parklani, see ei ole kindlasti mõistlik lahendus," rääkis maavanem.

Nüüd püütaksegi paberi peal kõik kokku leppida ja nägemus kujundada, et teada saada, kui palju see kõik osapooltele maksma läheb ja kust võimalik ressurss tuleb, lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles