Staažikad pätipoisid jõudsid 14aastaseks saanuna kohtupinki ja kuulsid karistust (6)

Lauri Habakuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühe süüaluse puhul kasutas kohus rangeimat mõjutusvahendit, mis alaealise puhul võimalik, saates ta kinnisesse lasteasutusse, Maarjamaa hariduskolleegiumi.
Ühe süüaluse puhul kasutas kohus rangeimat mõjutusvahendit, mis alaealise puhul võimalik, saates ta kinnisesse lasteasutusse, Maarjamaa hariduskolleegiumi. Foto: Margus Ansu

Üleeile hommikul Pärnu Kuninga tänava kohtumaja süüpingis istunud kaht vagurat poisinääpsukest muus miljöös trehvates ei oskaks ehk arvatagi, et nad on läinud seadusega pahuksisse. Ometi on kohtunik Indrek Nummerti küsimustele malbelt vastanud teismelised olnud pahategijatena järjepidevad: küll on nad kedagi peksnud, küll röövinud ja varastanud.

Need poisid ja politsei on olnud tuttavad juba aastaid. Varem olid nad aga liiga noored, et tegudest kohtus aru anda. Ent nendegi lapseohtu eksinutele jõudis kätte aeg, mil seadus lubab neid mõnevõrra karmimalt mõistusele raputada: mõlemad said mullu sügisel 14aastaseks.

Kuna tegemist on alaealistega, ei avalda toimetus nende nime. Ristigem nad Rainiks ja Eerikuks.

Eeriku puhul kasutas kohus koguni rangeimat mõjutusvahendit, mis alaealise puhul võimalik, saates ta kinnisesse lasteasutusse, Maarjamaa hariduskolleegiumi. Muretult vanaviisi jätkata ei saa Raingi, kuna aasta otsa jälgib tema käitumist kriminaalhooldaja. Peale selle peab nooruk läbima sotsiaalprogrammi “Noorte tugila”, käima korralikult koolis ja vabanema suitsetamisvastase programmi abiga sõltuvusest.

“Raini süütegude nimekiri on mõnevõrra lühem, kuid tema teod on siiski üsna tõsised,” põhjendas prokurör Pille Juhkov veidi kergemat karistust. Samal ajal on käitumiskontrollgi karistus, mida alla 14aastastele määrata ei saagi.

Poisid suutsid end umbes pooletunnisel istungil kogu aja kenasti üleval pidada. Küll turtsatas Rain naerma, kui kuulis, et tema kuriteokaaslane peab ühele ohvrile hüvitama 50 senti.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles