Pärnus näeb merelahingut

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Renoveeritud Pärnu Vallikäärus näeb merelahingut.
Renoveeritud Pärnu Vallikäärus näeb merelahingut. Foto: LIIS ROTAR/

Veefestivali “Watergate” raames toimub teisipäeva, 21. juuni õhtul Pärnu vallikraavil etendus “Merelahing”, milles osalevad Kariibi mereni seilanud Kuramaa hertsogi Jakob von Kettleri lipulaeva koopia ja Eesti viikingilaevad Tartust ning Kihnust.

Korraldajate kinnitusel näeb eheda merelahingulaadset etendust, kus vastamisi on Kariibi merel karastunud kuramaalsed ja kohalikud randlased, kes katkestavad räimepüügi, otsivad üles oma kirved ja mõõgad, et Kuramaa laev madalikule meelitada ning tühjaks röövida. Kohale tulevad Eestis valmistatud viikingilaevad ja lätlaste karavell-tüüpi ajaloolise purjelaeva Libava, Kuramaa hertsogi laevastiku lipulava järgi Peterburi laevatehases valminud vähendatud koopia.

Kuldigas sündinud Kettler kauples Hollandi, Portugali, Inglismaa ja Prantsusmaaga. Tema vallutused ulatusid Kariibi mereni. Tobagos rajas Kettler Uus-Kuramaa-nimelise asunduse. Oma 45 kahuriga laevaga viis ta sinna 1654. aastal 25 ametnikku, 124 sõdurit ja 80 ümber asunud peret. Tema esimene asundus oli 1651. aastal Lääne-Aafrikas Gambia jõel rajatud Fort Jacob.

Rannarahva “sõdalaseks” võivad minna kõik vabathtlikud ja neid treenitakse päev enne merelahingut Vallikäärus viikingipäeval, kus saab enda osalemissoovi esitada. Osaliste meelt lahutavad ansamblid Zetod ja Metsatöll.

Laeva hõivamise stseenides teevad kaasa ajalooliste võitluskunstide klubid ja vabatahtlikud lavalise võitluse õppejõu Kalle Kõivu juhatusel.

Kaasatud on "Mütofestivali" kangelasedki eesotsas Mati Nuudiga ja Trikivabrik, mis vastutab pürotehniliste trikkide eest.

Etendus on pühendatud Pärnu suve ja renoveeritud Vallikääru avamisele. Etenduse lavaks on vast renoveeritud vallikraav, mis enne Teist ilmasõda oli kasutusel jahtlaevade talvesadamana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles