Andrus Kärpuk: Liinikärped on ületanud kriitilise piiri

Andrus Kärpuk
, AS GoBusi Pärnu regiooni direktor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Kärpuk.
Andrus Kärpuk. Foto: PP

Pärnu Postimees küsib 7. juuni ajalehes: mis segab ühistranspordi mõistuspärast ja inimlikku korraldamist? Vastust selle kohta oodatakse GoBusi Pärnu esinduselt.

Vastavalt ühistranspordiseadusele on ühistranspordi korraldamine kohaliku omavalitsuse ülesanne ja Pärnu linn on seda siiani oma võimaluste piires teinud. AS GoBus ei saa kommenteerida, millised on linnavalitsuse võimalused. Piletikontrolöridki ei ole enam vedajaga seotud.

Oleme seisukohal, et 25 protsenti liinikärpeid on ületanud kriitilise piiri. Ühistranspordi korraldus peab olema sõitjate huvidest lähtuv. See tähendab, et Pärnu-suuruses linnas peab olema tagatud linnaosade vaheline otseühendus bussidega läbi kesklinna.

Ümberistumistele kuluv aeg on sõiduajaga võrreldes liialt suur ajakulu. Sujuvatele ümberistumistele ei tule kasuks kellaajast, sesoonsusest ja ilmastikust tulenev ebaühtlane koormatus ega ümbersõidud, mis oluliselt muudaksid liiniaega.

Rahvast täis bussiga paar minutit peatuses seismine ja teise bussi ootamine ei meeldiks bussis olevatele inimestele ning muudaks tõenäoliselt võimatuks mõne muu ümberistumise. Peatusi, kus sõitja saab bussi vahetada, on Pärnus ju kümneid.

Linnabussigraafikutes loetakse normaalseks kõrvalekaldeks kaks minutit siia-sinna. See tähendab, et kõik ümberistumised, mis peaksid toimuma minuti–paari jooksul, ei pruugi alati garanteeritult toimuda. Konkreetse artikli näidete kommentaariks niipalju, et ajalehes toodud 22. mai juhtum on seni ainus meieni jõudnud kaebus selle kohta, et number 1 bussilt ei jõutud Koidula gümnaasiumi peatuses linna suunas ümber istuda bussile number 6. Instrueerisime bussijuhte veel kord, kuid oleksime seda teinud palju varem, kui meile oleks sellest aegsasti teatatud. Meie linnaliinide spetsialisti telefoninumber on 631 0271. Palun julgesti helistada!

Vastassuunas, linna poolt Merimetsa poole ei ole aga sõiduplaanidest tulenevalt ümberistumist võimalik tagada. Praegu sõidab number 1 ära mõni minut varem, kui number 6 kohale jõuab. Sõidugraafikud on küllalt pingelised ja mõlema bussi graafikute nihutamine seab ohtu ümberistumise vastassuunas. Ümberistumine Merimetsa suunas saab toimuda ainult neil juhtudel, kui number 6 buss jõuab graafikust paar minutit ette ja number 1 jääb paar minutit maha. Alati see nii ei ole.

Taganttuleva bussi tulede vilgutamisest nendel juhtumitel alati ei piisa, sest eesoleva bussi juhi pilk võib olla parajasti peeglis või uksekaamera monitoris. Pahatahtlikkusega siin tegu ei ole!

AS GoBus on seisukohal, et kõige parem Pärnu ühistranspordi korralduse parandamise viis on taastada suletud bussiliinid, kui tellija rahalised võimalused paranevad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles