Neiud saavad suhtlusportaalides pakkumisi erootiliste fotode tegemiseks

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhtlusportaalis limpa.ru saadetus kiri, milles noorele neiule erootiliste fotode eest raha pakutakse.
Suhtlusportaalis limpa.ru saadetus kiri, milles noorele neiule erootiliste fotode eest raha pakutakse. Foto: Erakogu

Pärnu Postimehe lugeja saatis veebitoimetusele kirja, milles hoiatab suhtlusportaalides levivate pakkumiste eest, kus neidudele lubatakse napis riietuses fotode saatmise eest kerget teenistust.

Hoiatuse saatja edastas toimetusele väljavõtte venekeelses suhtlusportaalis limpa.ru saadetud kirjast, milles Dimka23 nimeline kasutaja kiidab neiu välimust ja palub saata napis riietuses pilte, lubades kümne foto eest maksta 15 kuni 35 eurot või enamgi, kui piltide sisu suhtes kokkuleppele jõutakse.

Ettepaneku tegija sõnutsi soovib ta pilte isiklikku fotokogusse ja lubab neid mujal mitte avaldada. „Mulle selline asi meeldib ja mul ei ole kahju tüdrukutele selle eest maksta,“ kirjutas Dimka23 Pärnu Posimehele vihje saatnud neiule.

Kirja saaja pidas vajalikuks lapsevanemaid hoiatada, et nad oma võsukeste tegemistel veebis silma peal hoiaksid. „Lapsevanemad peaksid rohkem vaatama, kellega nende lapsed suhtlevad,“ kirjutas ta.

Hiljuti veebipolitseinikuna tööle asunud politsei- ja piirivalveameti kriminaalpolitseiosakonna juhtivkriminaalametnik Andero Sepp ütles, et sellised ettepanekuid on tehtud ka eestikeelsetes portaalides. „Meile teada juhtumite puhul on potentsiaalsed ohvrid olnud tüdrukud ning pakutud on tööd pesumodellina,“ märkis ta.

Sepa sõnutsi ei ole politsei andmetel siiski tegemist väga levinud juhtumitega.

Kui agalt neiud sellisest rahateenimisviisist kinni haaravad, ei osanud Sepp kommenteerida. „Seda on keeruline öelda, sest oleks naiivne arvata, et kõik selliste kirjade saajad pöörduvad avaldusega politsei poole,“ lausus ta. „Ei ole täpselt teada, kui palju selliseid kirju saadakse, kui palju neile vastatakse ja kui palju selliseid kirju blokeeritakse.“

Veebipolitseiniku sõnutsi ei soovita ta mingil juhul sellistele kirjadele vastata. „Tasub meeles pidada, et pilte, mis internetis kord liikvele on läinud, sealt enam eemaldada sisuliselt ei saa. Seega võivad sellised pildid saada tulevikus takistuseks näiteks noore karjäärile,“ hoiatas ta. „See võib olla pigem üks leebemaid tagajärgi. Selliste fotode saatmisega võib kaasneda hilisem väljapressimine aina rohkemate piltide saamiseks või nende ülesriputamise vältimiseks hilisemal perioodil.“

Sepp märkis, et veebikonstaabel saab selliste murega inimesi nõustada, kuidas käituda. „Veebikonstaabel ise ei menetle midagi, vajadusel suunan kaasuse vastavasse üksusesse menetluse alustamise otsustamiseks,“ lisas ta.

Veebikonstaabli sõnutsi oleneb politsei tegevus sellest, millises vanuses adressaadiga tegemist on.

Eestis on kriminaalkorras karistatav erootiliste fotode tegemine nooremast kui 14aastasest ja pornograafiliste fotode tegemine alla 18aastasest inimesest.

Näitena toodud juhtumi puhul ei saa politsei aga midagi teha, sest limpa.ru server on registreeritud Vene Föderatsioonis ja seal toimuv kuulub Venemaa jurisdiktsiooni alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles