Villa Artise galeriis näeb kahe soome naise postkaarte

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inge Lööki postkaart.
Inge Lööki postkaart. Foto: Repro

Pärnus Villa Artises on kuni Augustiunetuse festivalini üleval soome kunstnike Martta Wendelini ja Inge Lööki postkaartide näitus.

Martta Wendelin (1893-1986) on põhjanaabrite üks armastatumaid kunstnikke, kes Soome riigi algusaegadel lõi pildi ideaalsest Soomest. Teda on nimetatud koguni igavese pühapäeva kujutajaks. Näitusel on postkaardid ilusast loodusest, lihtsast maaelust, kodust ja lastest ning jõuludest.

Martta Wendelin on loonud üle tuhande postkaardi, sadu raamatuillustratsioone ja tuhandeid ajakirjade kaanepilte.

1977. aastal kinkis Martta Wendelin ligi 2000 originaali Tuusula raamatukogule. 2002. aastal loodi nende säilitamiseks Martta Wendelini kunstimuuseum.

Tuhanded naised on end ära tundnud Inge Lööki postkaartidel, mis ülistavad naistevahelist igavest sõprust. Vanad naised postkaartidel naudivad praegust hetke ja elavad võib-olla isegi veidi hulljulgelt, sest elu ei kulge nagunii plaani järgi.

Soome graafikut Inge Lööki on nime põhjal tihti eestlaseks või taanlaseks peetud. Tegelikult on tema kunstnikunimi valitud hoopis sibula (rootsi keeles lök) järgi, mis Inge meelest on piisavalt ebameeldiv, et kunstnikunimeks sobida.

Kui vanamemmedega postkaardid raskuste kiuste Soomes lõpuks müügile jõudsid, osutusid need üle ootuste menukaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles